Gözler Merkez Bankası’nın faiz kararında! İşte ekonomistlerin beklentisi…

Yayın tarihi: 20 Temmuz 2024 Cumartesi 6:02 pm - Güncelleme: 20 Temmuz 2024 Cumartesi 6:03 pm

Piyasalarda gözler, Merkez Bankası’nın önümüzdeki hafta açıklayacağı faiz kararına çevrildi. Ekonomistler, Reuters, AA ve Foreks anketinde faiz beklentileriyle ilgili öngörülerini paylaştı.

Merkez Bankası (TCMB), temmuz ayı olağan Para Politikası Kurulu toplantısını haftaya salı günü gerçekleştirecek.

FAİZ KARARIYLA İLGİLİ ÜÇ ANKET YAPILDI

Kritik karar öncesi 26 ekonomist, faiz beklentileri ile ilgili yapılan Reuters anketine katıldı. Ekonomistler, politika faizinin bu ay sabit tutulacağı öngörüsünü paylaştı.

AA Finans’ın 15 ekonomistle gerçekleştirdiği ankette de tahminler sabit kalması yönünde oldu.

İki ankete paralel sonuç gösteren Foreks anketinde de ekonomistler TCMB’nin faizlere dokunmasını beklemiyor.

Üç ankette de ekonomistlerin yıl sonu politika faizi beklentileri yüzde 45 olarak hesaplandı. Bu da yıl sonuna kadar 5 puanlık indirim beklendiğini ortaya koyuyor.

Geçen yıl gerçekleşen genel seçimlerin ardından haziran ayından beri gerçekleştirilen parasal sıkılaştırmanın sonucu olarak TCMB politika faizini sonuncusu mart ayında olmak üzere toplam 41,50 puan yükseltti.

Merkez Bankası, yüzde 50 seviyesindeki politika faizi ile sıkı para politikası duruşunun enflasyonda kalıcı düşüş sağlanana kadar devam edeceğini belirtti.

2025 SONUNA KADAR 22,5 PUAN İNDİRİM BEKLENTİSİ

Reuters anketi faiz indirimlerinin büyük bölümünün önümüzdeki yıl yapılacağını gösteriyor. Reuters anketine göre TCMB’den 2025 sonuna kadar 22,5 puan faiz indirimi bekleniyor.

MERKEZ YÜZDE 38, EKONOMİSTLER YÜZDE 43 ÖNGÖRÜYOR

Haziran itibarıyla yıllık enflasyonda başlayan düşüş ile Merkez Bankası yıl sonunda enflasyonun yüzde 38 seviyesine inmesini bekliyor. Eylül ayında açıklanan Orta Vadeli Program’a göre yıl sonu enflasyon yüzde 33 seviyesinde bekleniyor.

Reuters anketindeki tahminlerin medyanına göre enflasyonun haziran ayında gerçekleşen yüzde 71,6 seviyesinden yıl sonunda yüzde 43 seviyesine inmesi bekleniyor. Ankete göre, enflasyonun gelecek yıl sonunda yüzde 24,7’ye gerilemesi bekleniyor.

Ekonomist Remzi Özdemir’den Merkez Bankası iddiası

Piyasalarda gözler, Merkez Bankası’nın önümüzdeki hafta açıklayacağı faiz kararına çevrildi. Ekonomistler, Reuters, AA ve Foreks anketinde faiz beklentileriyle ilgili öngörülerini paylaştı.

Kaynak: CNBC-e