FED’in faiz artırma kararından sonra gözler Merkez Bankası’nda! İşte piyasalarda son durum

Yayın tarihi: 17 Mart 2022 Perşembe 8:47 am - Güncelleme: 17 Mart 2022 Perşembe 8:55 am

FED‘in 25 baz puanlık faiz artırımından sonra gözler Merkez Bankası’na çevrildi. Merkez Bankası Para Politikaları Kurulu bugün faiz kararını açıklayacak.

Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu’nun (PPK) bugün açıklayacağı faiz kararı piyasalar tarafından merakla bekleniyor. Beklentiler enflasyonun şubatta yüzde 54.4’e tırmanarak son 20 yılın rekorunu kırmasına rağmen politika faizinin yüzde 14 seviyesinde sabit tutulacağı yönünde şekilleniyor. Ancak, TCMB’nin Rusya-Ukrayna savaşının yarattığı kritik gelişmeler dolayısıyla sürpriz bir adım atabileceği de belirtiliyor. Nitekim, döviz kurları son iki gündür TCMB’nin para politikasında olası bir U dönüşü yapabileceği yönündeki beklentilerin etkisiyle dalgalı bir seyir izliyor.

Fed 3 yılın ardından faiz artırdı

ABD merkezli yatırım bankası Goldman Sachs, TL’deki baskı ve enflasyonun mevcut seviyesi göz önüne alındığında yetkililerin heterodoks stratejilerini bırakmaya yönelik bir işaret olmadığına işaret ederek politika faizinin sabit kalmasını beklediğini açıkladı. Raporda, “Önümüzdeki dönemde TL üzerindeki baskının devam etmesini bekliyoruz” ifadesine yer verildi. Reuters’in anketine katılan 18 kurumun tümü PPK toplantısında faizlerin sabit tutulmasını bekliyor.

FED dün yaptığı açıklamayla 3 yıl aranın ardından 25 baz puanlık faiz artımı uyguladıklarını duyurmuştu. Fed üyeleri bu yıl 6 faiz artışı daha öngörüyor.

Erdoğan ‘Nass’ Merkez Bankası ‘Pas’ dedi

PETROL FİYATLARI  ZORLUYOR

Reuters’a bilgi veren bir bankanın döviz masası işlemcisi, “TCMB adımlarından bağımsız olarak petrol fiyatlarındaki düşüş TL’yi pozitif etkiliyor. Petrol fiyatları oldukça dalgalı olduğundan etkisini de iyi analiz etmek gerekiyor. Hâlâ yüksek petrol fiyatı devam ediyor ve bu kanaldan enflasyona ve cari açığa negatif katkı belirgin bir risk unsuru olacak” değerlendirmesini yaptı.

MERKEZ BANKASININ FAİZ KARARINDAN ÖNCE PİYASALAR

Dolar: 14,66 TL

Euro: 16,17 TL

Sterlin: 19,31 TL

Gram Altın: 913 TL

Çeyrek Altın: 1508 TL

Cumhuriyet Altını: 6147 TL