Gözler Merkez Bankası’nda! Ekonomistlerden faiz tahmini

Yayın tarihi: 21 Temmuz 2022 Perşembe 6:56 am - Güncelleme: 21 Temmuz 2022 Perşembe 6:56 am

Merkez Bankası yılın 7’nci faiz kararını saat 14’te açıklayacak. Ekonomistlerin bu toplantıdaki tahmini de faizin sabit tutulması yönünde.

Türkiye’de resmi enflasyon yüzde 78.62’yi bulurken, gözler buna rağmen politika faizinde 6 aydır değişikliğe gitmeyen Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nda. Para Politikası Kurulu’nun yılın 7’nci toplantısında faizi yüzde 14 seviyesinde sabit bırakması bekleniyor.

AA Finans’ın 21 Haziran Perşembe günü gerçekleştirilecek PPK toplantısına yönelik piyasa beklenti anketinde 11 ekonomistin tamamı politika faizinin yüzde 14’te sabit bırakılacağını öngörüyor. Ekonomistlerin yıl sonu politika faiz oranına ilişkin beklentilerinin medyanı da yüzde 14 oldu.

Bu arada dolar ve Euro, TL karşısında yılın rekorlarını kırdı. Dolar dün günü 17.58 ile kapatırken, Euro 17.95 ile sınırda.

Merkez Bankası Nas’ı pas geçti

AB’DEN FAİZ KARARI GELECEK

Küresel tarafta ise bugün Avrupa Merkez Bankası’ndan faiz kararı gelecek. Euro’nun dolar karşısında değer kaybı sürerken, politika faizinin 25 ya da 50 baz puan artırılması tartışılacak

FED faiz kararını 27 Temmuz’da açıklayacak. ABD Merkez Bankası FED ise, 27 Temmuz’da faiz kararını açıklayacak. 41 yılın en yüksek enflasyon rakamının ardından alınacak faiz kararını piyasalar yakından takip ediyor. Beklenti Fed’in enflasyonu dizginlemek için faizi 75 ya da 100 puan artıracağı yönünde.

Dolardan yılın yeni rekoru

Fransız banka Societe Generale’den dolar/TL için yıl sonu tahmini!