Gözler Merkez Bankası’nda! 17 ekonomistten faiz tahmini

Yayın tarihi: 23 Haziran 2022 Perşembe 8:14 am - Güncelleme: 23 Haziran 2022 Perşembe 8:20 am

Merkez Bankası piyasaların beklediği faiz kararını bugün açıklayacak. AA anketinde 17 ekonomistin tamamı faizin sabit bırakılacağı görüşünde.

Merkez Bankası, her ay belirli tarihlerde bir araya gelerek Para Politikası Kurulu toplantıları gerçekleştiriyor. Bu toplantılar sonrasında da aylık bazdaki faiz kararı duyuruluyor.

TCMB, geçen yılın son 4 toplantısında faizde toplam 500 baz puan indirime gittikten sonra, bu yılın ilk 5 toplantısında bir değişiklik yapmamıştı. Gözler şimdi alınacak yeni faiz kararında. Merkez Bankası faiz toplantısına ilişkin karar, bugün saat 14.00’te açıklanacak.

Bloomberg’den Erdoğan yorumu: Komplo teorilerini katlayarak Batı’yı suçlayacak

EKONOMİSTLER NE DİYOR?

AA Finans’ın PPK toplantısına yönelik piyasa beklenti anketi, 17 ekonomistin katılımıyla sonuçlandı. Ankete göre, ekonomistlerin tamamı politika faizinin yüzde 14’te sabit bırakılacağını öngörüyor.

Geçen ay gerçekleştirilen PPK toplantısında da politika faizi değiştirilmeyerek yüzde 14’te bırakılmıştı. Ekonomistlerin yıl sonu politika faiz oranına ilişkin beklentilerinin medyanı da yüzde 14 oldu.

Bloomberg HT Araştırma Birimi’nin 18 kurumun katılımıyla hazırladığı ankette ise medyan beklenti politika faizinin yüzde 14 seviyesinde sabit bırakılması yönünde gerçekleşti. Mevcut toplantıda bir kurum politika faizinde 100 baz puanlık indirime gidilmesini bekliyor.

Ek göstergede detaylar açıklandı! 600 puan yükseltilecek

ENFLASYON ZİRVEYE İLERLEDİ

Merkez Bankası’nın faiz kararlarıyla birlikte kur krizi patlak vermiş, yıllık enflasyon 73,50’e çıkmıştı. Ekonomistlerin beklentileri ise 24 yılın en yüksek seviyesine ulaşan enflasyonda zirvenin henüz görülmediği ve birkaç ay daha yükselişin sürebileceğini gösteriyor.

TL’NİN DEĞER KAYBI SÜRDÜ

Gevşeme döngüsünün tetiklediği kur krizi TL’nin 2021’de dolar karşısındaki kayıplarını yüzde 44 seviyesine taşımış, bu da artan ithalat fiyatları sebebiyle enflasyonu körüklemişti. Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı sebebiyle uzun süre dar bantta işlem gören TL, finansal piyasalardaki küresel gelişmelerin de öncülüğünde, dolar karşısında bu yıl yaklaşık yüzde 24 değer kaybetti.

Merkez Bankası beşinci kez pas geçti

ERDOĞAN ‘FAİZLERİ İNDİRECEĞİZ’ DEMİŞTİ

Öte yandan AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz hafta hükümetin faizleri yükseltmeyeceğini ve aksine daha da indireceğini söylemişti. Mevcut politikada hükümet üretimi, ihracatı ve istihdamı artıracak şekilde yatırımların düşük faizle özel sektör tarafından yapılması istiyor.

TOPLANTI TARİHLERİ

23 Haziran 2022-21 Temmuz 2022-18 Ağustos 2022-22 Eylül 2022-20 Ekim 2022-24 Kasım 2022-22 Aralık 2022.

Merkez Bankası firmaları arıyor iddiası: Döviz satın