İşletmeler nefesini tuttu! ‘Normalleşmede yeni kurallar açıklanacak

Yayın tarihi: 31 Mayıs 2021 Pazartesi 8:25 am - Güncelleme: 31 Mayıs 2021 Pazartesi 12:29 pm

Cumhurbaşkanlığı kabinesi, koronavirüse karşı alının tedbirlerle ilgili yeni kuralları belirleyecek.

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, bugün AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanacak. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın bir sunum yapması öngörülen toplantıda alınan tedbirlerin vaka ve ölüm sayılarına nasıl yansıdığı, hangi tedbirlere ne zamana kadar devam edileceği, “normalleşme” kapsamında hangi adımların atılacağı konularının ele alınacağı tahmin ediliyor.

ERDOĞAN’IN AÇIKLAMASI BELKENİYOR

Aşı programında öncelikli grupların durumu, yeni yaş gruplarına ilişkin aşı uygulaması ile yerli aşı çalışmaları ve ithal aşıdaki tedarik sürecinin, toplantının bir diğer önemli gündem maddesi olması öngörülüyor.

Telafi eğitimine ilişkin çalışmaların da Cumhurbaşkanlığı Kabinesinde görüşülmesi ve bu konuda atılacak adımların ele alınması bekleniyor.

Ayrıca 13-14 Haziran’da Brüksel’de yapılacak NATO zirvesinin de toplantıda gündeme geleceği tahmin ediliyor.

Toplantının ardından 1 Haziran itibarıyla uygulanması planlanan “kademeli normalleşme” planının da Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanması bekleniyor.

KAFE VE RESTORANLAR AÇILABİLİR

Kafe ve restoranların yaz itibarıyla bahçelerde faaliyet gösterebilecekleri belirtiliyor. Kısıtlı sayıda müşteri alınmasıyla restoran-kafelerin kapılarını açması bekleniyor. Açık havada kısıtlı sayıda düğünlerin yapılacağı da belirtiliyor. Halı sahalar-spor salonları bunlar da aşılama hızı arttıkça açılacak.

Hafta içi uygulanan sokağa çıkma kısıtlaması uygulamasının saat 24.00’e kadar uzatılması, hafta sonu kısıtlamasının ise kaldırılmasının ele alınacağı belirtiliyor.

ÜST DÜZEY YETKİLİ REUTERS’A AÇIKALADI

İngiliz haber ajansı Reuters’a bilgi veren AKP’li üst düzey bir yetkili sokağa çıkma yasakları hakkında açıklamalarda bulundu.

İsmini açıklamayan yetkili, “Bugünkü kabine toplantısının en önemli gündemi koronavirüs tedbirlerine yönelik atılacak normalleşme adımları olacak. Öncelikle uzun zamandır beklenen cafe ve restaurantların açılması yönünde karar alınması bekleniyor. Bilim Kurulu’nun da tavsiyesi bu yönde. 60.000’den yaklaşık 7.000 civarına kadar düşen günlük vaka sayıları buna imkan veriyor. Akşam saat 21:00 olan kapanma saatleri biraz daha ileri alınabilir. Çünkü işletmeler de bundan sıkıntı duyuyor” açıklamasını yaptı.

Üst düzey yetkili Reuters’a konuştu: Hafta sonu yasağında flaş karar

“PAZAR YASAKLARI DEVAM EDEBİLİR”

Yetkili, yaz döneminin başlaması ve artan aşılamanın da bu kararı destekleyecek diğer unsurlar olduğunu vurguladı.

Bu kapsamda spor salonları ve halı sahalar gibi kapatılan işletmelerin yeniden açılmasının da planladığını kaydeden aynı yetkili, “Okulların açılması konusu en kritik alanlardan biri. Bu konuda iki farklı görüş var. İlki açılması ve 2 Temmuz’da yaz tatiline girilmesi; diğeri de vaka sayıları düşerken bulaşa neden olabilecek okulların kapalı kalması yönünde. Sonuçta bu yıl eğitim-öğretim açısından neredeyse tamamlandı. Kabine toplantısında buna da karar verilecek” dedi.

CUMARTESİ KISITLMAASI KALKABİLİR

Yetkili, haftasonu kısıtlamaların bir güne düşebileceğini, Cumartesi günleri kısıtlamanın kalkabileceğini ama Pazar günlerinin devam edebileceğini vurguladı.

“Bu dönemde aşılamanın artırılması yönünde bir çaba olacak” diyen aynı yetkili, “Biontech desteğiyle aşı açısından tamamen sıkıntı ortadan kalkacak. Yakın zamanda açık alanda maskesiz hayatın başlaması ihtimali var” dedi.

Reuters’tan flaş Erdoğan-ABD iddiası