Haber

Gözaltındayken katledilen gazeteci Metin Göktepe ölümünün 29. yılında anıldı

Evrensel gazetesi muhabiri Metin Göktepe gözaltındayken polisler tarafından katledilmesinin 29. yılında, İstanbul Esenler’de bulunan Kemer Mezarlığındaki kabri başında anıldı.

Evrensel Gazetesi Muhabiri Metin Göktepe'nin 8 Ocak 1996’da gözaltındayken polisler tarafından darp edilerek katledilmesinin üzerinden 29 yıl geçti. Haber takibi yaptığı sırada gözaltına alındıktan sonra işkence ile 27 yaşında öldürülen gazeteci Metin Göktepe, ölümünün 29'uncu yıldönümünde İstanbul'un Esenler ilçesinde bulunan Kemer Mezarlığındaki mezarı başında anıldı.

8 Ocak 1996'da cezaevinde öldürülen iki tutuklunun cenazelerinde haber takibi yapan Evrensel Gazetesi muhabiri Metin Göktepe, gözaltına alındı. Göktepe, 1000 kişiye yakın insanla gözaltına alındıktan sonra "gazeteciye özel muamele" diyen polis memurları tarafından dövülerek öldürüldü. Dönemin içişleri bakanı Teoman Ünüsan, 11 Ocak 1996 günü 32. Gün programında Göktepe'nin ölümüne ilişkin "Konuyla ilgili tam bilgim yok. Ancak son gelen bilgiler, Metin Göktepe'nin duvardan düşerek öldüğü şeklindedir" açıklamasında bulundu. 

Daha sonra, duvardan düştüğü iddia edilen muhabirin gözaltında dövülerek öldürüldüğü -kamuoyu baskısıyla- kabul edilmek zorunda kalındı. Dönemin İçişleri Bakanı, savunduğu bu tez çürütülünce Fadime Göktepe'den özür dilemiş, ancak Göktepe'nin annesi bu özrü kabul etmeyerek sorumluların yargılanmasını talep etmişti. Bir şehirden diğer bir şehre gönderilerek 4 yıl devam eden davada, 1999 yılının Şubat ayında gerçekleşen duruşmada alınan kararla, 11 memurdan altısı hakkında 7 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Daha sonra usul bakımından iptal edilen bu karar, temyiz edildi. 

5 Mayıs 1999'da Yargıtay, 6 sanıktan cezası onaylanmış 5 emniyet amiri hakkındaki hükmü de esastan bozdu. Kamuoyunda "Rahşan affı" diye bilinen afla şartlı tahliyeden yararlanan polisler, toplam 1 yıl 8 ay hapis cezası hüküm giydiler. Metin Göktepe, o tarihe kadar gözaltında öldürülmüş bütün gazeteciler arasında, katillerinin suçu mahkeme kararı ile onaylanan ilk gazeteci oldu.

TGC: UNUTTURMAYACAĞIZ

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Yönetim Kurulu da, haber peşindeyken polis tarafından gözaltına alınıp 8 Ocak 1996’da katledilen Metin Göktepe için anma mesajı yayınladı.

TGC, mesajda şu ifadelere yer verdi:

"Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin Basın Müzesi’nde son 100 yıl içinde güç odakları tarafından hedef gösterilen ve uğradıkları saldırılarda can vermiş 67 gazetecinin fotoğrafı bulunuyor. 8 Ocak 1996’da haber yaparken güvenlik güçleri tarafından gözaltına alınarak öldürülen Evrensel Gazetesi muhabiri Metin Göktepe de 67 meslektaşımız arasında yer alıyor. İnsan ve hak odaklı haberciliğin sembol ismi olan Metin Göktepe’nin ölümüne neden olan güvenlik görevlilerinin adalet tarafından cezalandırılması, arkadaşlarının, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin ve tüm basın meslek örgütlerinin çabasıyla oldu.

Ancak aradan geçen 29 yıl sonra içinde bulunduğumuz korku ikliminde de ne yazık ki gazeteciliğin, gazetecilerin kuşatılmaya çalışıldığına tanıklık ediyoruz. Gazeteciler,  bazı siyasetçiler ve güç odakları tarafından sürekli hedef gösteriliyor. Sözlü ve fiziksel şiddete uğruyor, haksız yere gözaltına alınıp tutuklanıyor. Gazetecilere saldıranlar cezasızlıkla ödüllendiriliyor.  Evrensel ilkelerle mesleğini yapan her gazeteci baskıyla, işsizlikle tehdit ediliyor. Ancak tüm olumsuzluklara rağmen basın ve düşünceyi ifade özgürlüğünün önündeki engellerin kaldırılması için mücadele etmeye devam edeceğiz. Hak haberciliğin simgesi Metin Göktepe’yi sevgi ve saygıyla anıyoruz. Onu hiç unutmayacağız ve unutturmayacağız.”