Gözaltındaki öğrencilere çıplak arama işkencesi!

Yayın tarihi: 6 Ocak 2021 Çarşamba 11:32 pm - Güncelleme: 6 Ocak 2021 Çarşamba 11:32 pm

Kayyum rektör protestolarında gözaltına alınan öğrencilerin çıplak arama işkencesine ve kötü muameleye maruz kaldıkları ortaya çıktı.

Kayyum rektör Melih Bulu’ya yönelik protestoların ardından gözaltına alınan öğrencilerin çıplak arama işkencesine maruz kaldığı iddia edilmiş ve söz konusu iddialar sosyal medyada büyük bir tepki toplamıştı.

sendika.org’da yer alan habere göre avukat görüşmelerinde bu taciz ve işkencelerin gözaltındaki pek çok öğrenciye uygulandığı anlaşıldı. Bugün polis sorgusu sırasında bir üniversiteli kendisine yöneltilen sorular karşısında susma hakkını kullanırken, çıplak aramaya maruz kaldığının ve bileklerine takılan kelepçenin kasıtlı olarak gereğinden fazla sıkıldığının kayda geçmesini istedi.

Üniversitelilerin avukatlarından Armağan Çağan Yazıcı, öğrencilere gözaltına alınırken ve gözaltında şiddet uygulandığını belirterek “İktidarın Türkiye’de yok dediği çıplak arama işkencesi uygulandı” denildi.

Yazıcı, şu ifadeleri kullandı:

“Öğrencilerin gözaltına alınış biçiminden gözaltı süresinin belirlenişine kadar tam bir rezalet ile karşı karşıyayız. Öğrencilere gözaltına alınırken de gözaltında da şiddet uygulandı. İktidarın Türkiye’de yok dediği çıplak arama işkencesi uygulandı. Savcının en baştan 48 saatlik gözaltı talimatı vermesinin de yasal dayanağı yok. Gözaltı talimatı verirsin, 24 saat süre yetmezse uzatma istersin. Hukuki bir gereklilik olarak değil öğrencilere eziyet olsun diye belirlenmiş olmalı bu süre.”

Öte yandan Yazıcı 48 saatlik gözaltı süresi ile ilgili de itirazda bulunduklarını belirtti.