Gözaltına alınan HDP’li Sur Belediye Başkanı’nın yerine kayyum atandı

Yayın tarihi: 21 Aralık 2019 Cumartesi 8:28 am - Güncelleme: 21 Aralık 2019 Cumartesi 4:45 pm

Gözaltına alınan Sur Belediye Başkanı HDP’li Filiz Buluttekin’in yerine ilçe kaymakamı Abdullah Çiftçi kayyum olarak atandı.

Sur Belediye Başkanı Feyme Filiz Buluttekin ile 2 belediye meclis üyesi, dün Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturma gerekçe gösterilerek gözaltına alındı. Diyarbakır Valiliği’nden konuya ilişkin yapılan açıklamada, HDP’nin 31 Mart 2019 seçimlerinde yüzde 61 oy oranıyla kazandığı Sur Belediyesi’ne Sur Kaymakamı Abdullah Çiftçi’nin Feyme Filiz Buluttekin’in yerine kayyum olarak atandığı belirtildi.

‘AKP HUKUKU İŞLİYOR’

Sur Belediyesi Meclis Üyesi Herdem Mervani, yüzde 61 halkın oyuyla belediyeyi kazandıklarını anımsatarak, her gün yeni bir belediyeye atanan kayyum haberiyle uyandıklarını söyledi. Mervani, “Ne olursa olsun kazandığımız haklarımızdan vazgeçmeyeceğiz. Büyük bir emekle kazandığımız belediyemize sahip çıkacağız. Halkın iradesiyle belediyeyi kazandık. Ancak halk bizi yargılayabilir. Belediyeden gönderebilir” dedi.

Meclis üyelerinden Birsen Güneş, AKP’nin halkın iradesi olan seçilmişleri tanımadığını söyleyerek, “HDP’nin elinde bulunan tüm belediyelere kayyum atamak istiyor. Kayyum atamaları Türkiye’de demokrasi başta olmak üzere hak ve hukukun bittiği son noktadır. Meclis üyeleri olarak halkın arasında olmaya ve çalışmalarımızı sürdürmeye devam edeceğiz” dedi.

Belediyelerine yapılan polis baskını ve eşbaşkanların gözaltına alınmasını devlet hukukunun artık kalmadığının göstergesi olduğuna dikkat çeken belediye meclis üyesi Mehmet Şaban Karataş ise, şu anda AKP hukukunun devrede olduğunu söyledi. Karataş, günden güne eriyen AKP hükümetinin bunun acısını Kürt halkının iradesi olan seçilmişlerden çıkardığını aktardı.

AKP’nin devletin gücünü arkasına alarak, halkın kazanımlarını gasp ettiğine dikkat çeken Karataş, şunları söyledi: “Halk Sur’da HDP’yi seçti. AKP bunu kabul etmiyor. Geçen dönem atanan kayyumların yaptığı usulsüzlükleri bir bir teşhir ettik. Bundan korktukları için yeniden kayyum atamak istiyorlar. Kayyum soykırım ve enkaz demektir. Halkın seçilmişleri olarak mücadelemizden asla geri atım atmayacağız” diye konuştu.

HDP Sur İlçe Eşbaşkanı Zülfikar Odabaşı da, Kürt siyasal hareketinin mevzi kazandıkça devletin bunu hazmedemediğini ifade ederek, AKP’nin imha ve inkârcı bir zihniyetle belediyelerini gasp ettiğini dile getirdi. Odabaşı, “Bu yetmiyormuş gibi belediye eşbaşkanlarımız ve meclis üyelerimizi hukuksuz bir şekilde gözaltına alınıyor. Bununla demokratik siyaset zemini ortadan kaldırmak, halkın sesi kesilmek ve iradesi gasp edilmek isteniyor. Biz de mücadeleyle kazandığımız mevzileri koruyacağız” dedi. (MA)