Gözaltına alınan gazeteciler Sadiye Eser ve Sadık Topaloğlu tutuklandı

Yayın tarihi: 4 Aralık 2019 Çarşamba 12:09 am - Güncelleme: 4 Aralık 2019 Çarşamba 12:09 am

Mezopotamya Ajansı muhabirleri Sadiye Eser ve Sadık Topaloğlu gizli tanık ifadelerine dayanılarak “Terör örgütü üyesi olmak” iddiasıyla tutuklandı.

İstanbul’da 29 Kasım’da Beyoğlu’nda bulunan Mezopotamya Ajansı bürosundan çıktıktan sonra gözaltına alınan gazeteciler Sadiye Eser ve Sadık Topaloğlu hakkında tutuklama kararı verildi.

Eser ve Topaloğlu emniyetteki ifadelerinin ardından bugün Çağlayan Adliyesi’ne sevk edildi.

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre Eser ve Topaloğlu, savcılık tarafından ifadeleri alınmayarak 3. Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edildi.

Hakimlikte üzerine atılı suçlamaları reddeden Sadık Topaloğlu Emniyet’te verdiği ifadeleri tekrar ettiğini belirterek, gazetecilik yaptığını savundu. Topaloğlu, serbest bırakılmayı talep etti.

Daha sonra savunma yapan Sadiye Eser de kamu nezdinde gazeteci kimliği ile tanındıklarını söyleyerek, bulunduğu her yerde gazetecilik faaliyeti için yer aldığını belirtti.

Eser de üzerine atılı suçlamaları reddederek serbest bırakılmayı istedi.

Kılıç: Somut delil yok

Avukat Özcan Kılıç ise şunları dedi:

“Müvekkillerimin savunmalarına katılıyorum, kaçma şüpheleri yoktur. İddialar doğruluğu kesin olmayan, etkin pişmanlıktan yararlanan bir kişinin beyanları tutuklamaya yetecek kadar somut delil değildir. Eser ve Topaloğlu’nun adli kontrol şartıyla serbest bırakılmalarını talep ediyorum.”

Tutuklama gerekçesi: Önceki davalar ve yurtdışı gezileri

Savunmalar ardından İstanbul 3. Sulh Ceza Hakimliği, Eser ve Topaloğlu’nun “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla tutuklanmalarına karar verdi.

Eser ve Topaloğlu’nun yurtdışı gezileri ve haklarında daha önce açılan davaları gerekçe olarak gösterildi.

Eser, Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’ne gönderilirken, Topaloğlu ise Metris Cezaevi’ne gönderildi. Topaloğlu’nun daha sonra Silivri Cezaevi’ne sevk edileceği öğrenildi.