Göz göre göre geldi! 11 yıl boyunca uyarılar duyulmadı

Yayın tarihi: 3 Kasım 2020 Salı 7:32 am - Güncelleme: 3 Kasım 2020 Salı 7:32 am

İzmir’de meydana gelen 6.9’luk deprem uzmanlar için sürpriz olmadı. 11 yıl önce yayımlanan bir raporda fay hatlarında kırılmalar yaşandığı bildirilmesine karşın hazırlık yapılmadı. Afet uzmanı Dr. Kubilay Kaptan, “Balçık zeminde yapılar kazıkla yapılması gerekir ama yapılmamış.” dedi.

Afet Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin eski Müdürü Dr. Kubilay Kaptan, 2009 yılında ‘İzmir Depreminin Etkileri’ başlığıyla bir rapor yayımladı.

Enkazdan sağ kurtulan avukat skandalı anlattı: Canımızı hiçe saydılar

‘6.9 İLE 7.1 ARASI BİR DEPREM BEKLENMELİ’

1 Mayıs 2012 tarihinde İzmir ve çevresi Richter ölçeğine göre 5 büyüklüğünde gerçekleşen depremin ardından da revize edilen raporda, “Bölgede yakın bir tarihte 6.9 ile 7.1 arası bir deprem beklenmeli” uyarısına yer verildi. İzmir’in depremlerin oluşması ve yıkıcılığı bakımından dünyanın en riskli kentleri içinde yirminci sırada olduğu belirtilen raporda, şu ifadeler yer aldı: “Bölge uzun bir süreden bu yana oldukça gerilmiş durumda. 1 Mayıs 2012 tarihinde yaşanan depremler uyarıcı olmalı. 1 Mayıs 2012 depremi fayda kırılmalara sebep olmuş olabilir. Bu durum da diğer fay hatları da bundan etkilenecek.”

İzmir’deki depremde yıkılan binalara ilişkin 9 gözaltı

‘HİÇBİR ŞEY YAPILMADI’

Raporu hazırlayan Afet uzmanı Dr. Kubilay Kaptan BirGün’e şu değerlendirmelerde bulundu: “Raporun yayımlandığı ve revize edildiği dönemlerde benzer raporlar akademisyenlerce de yayımlandı ve İzmir’de böyle bir deprem olacağı söylendi. Bir yerde deprem olup olmayacağı ve büyüklüğünün ne kadar olacağını önceden biliyoruz. Bu raporun üzerinden de 11 yıl geçti ve bu süre zarfında çok şey yapılabilirdi ama hiçbir şey yapılmadı. Bayraklı bir tarlayken bataklıkken yapılaşmaya açılmış bir alan. Balçık zeminde yapılar kazıkla yapılması gerekir ama yapılmamış. Yapılan tüm hatalar insanların bu depremde hayatını kaybetmesine neden olmuştur.”

Öte yandan Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü 12 yıl önce hazırladığı raporda İzmir ile ilgili uyarılarda bulunduğu ancak yetkililerin hiçbir önlem almadığı ortaya çıkmıştı.