Görüşmeden yeni anayasa hazırlığı çıktı! AYM’ye düzenleme

Yayın tarihi: 19 Kasım 2021 Cuma 9:34 am - Güncelleme: 19 Kasım 2021 Cuma 9:34 am

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli görüşmesinden yeni anayasa hazırlığı çıktı. Görüşmede Erdoğan ve Bahçeli’nin 50+1 dahil Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin özüne dokunmama konusunda hemfikir oldukları ifade edildi.

Cumhurbaşkanlığı seçilmek için gereken 50+1 şartı tartışılmaya devam ederken Erdoğan-Bahçeli görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede AKP’nin 100 başlık halinde hazırladığı anayasa çalışması ile ilgili bazı detayların konuşulduğu öğrenildi. ‘Sürpriz’ olarak nitelendirilen görüşmenin ‘planlı’ gerçekleştirildiği ve anayasa buluşmalarından biri olduğu öğrenildi. CNN’de yer alan habere göre, AKP’nin 100 başlık halinde hazırladığı anayasa çalışması Cumhur İttifakı ortağı iki partinin uzlaşısıyla maddelere dönüştürülmeye başlandı.

CUMHURBAŞKANLIĞI HÜKÜMET SİSTEMİ’NDE DEĞİŞİKLİK YOK

Yeni çalışmanın yüzde 50+1 de dahil, yeni sistemin özüne dokunacak herhangi bir değişiklik içermediği kaydediliyor. AKP’nin yeni anayasa çalışmasında tüm anayasal kurumların “sivil bakış açısıyla” yeniden tanımlanacağına işaret edilirken, bazı kurumların işleyişini etkileyecek önemli düzenlemelerin de gündemde olduğu belirtiliyor.

YÖK VE AYM’DE DEĞİŞİKLİK

Bu kapsamda YÖK’ün yetkilerinde bazı değişiklikler yapılması planlanıyor. YÖK’ün “teknik koordinasyonu” üstleneceği belirtilen yeni modelde, kurulun, yalnızca mali kontrol ve kariyer planlaması görevlerini yürütmesi; üniversitelerde görev yapan dekanların atamasının ise YÖK yerine cumhurbaşkanı tarafından gerçekleştirilmesi öngörülüyor.

Yeni anayasa çalışmalarında yargı kurumlarının sayısı ve yapısına ilişkin bir değişikliğe gidilmesi beklenmiyor. Ancak AYM’nin “süper temyiz merci” gibi çalıştığı tezini savunan Cumhur İttifakı ortakları, yüksek mahkeme için “daha katı ve sınırları belli” bir görev tanımı yapılacağına işaret ediyor. Kurmaylar, “AYM, bireysel başvurulara yönelik ihlâl kararlarında, ‘Şunu yap, böyle yap, tahliye et’ gibi yorumlarda bulunabiliyor. Artık yönlendirme değil sadece tespit yapacağı bir düzenleme planlanıyor. AYM’ye ‘Sen süper temyiz merci değilsin’ denilecek” yorumunu yapıyor.

Kulis bilgisi sızdı! AKP içinde Erdoğan sonrası konuşuluyor

Başa baş gidiyordu! Son ankette CHP AKP’yi geçti