Görme engelliler hayata pedal çevirdi

Yayın tarihi: 18 Ekim 2020 Pazar 5:23 pm - Güncelleme: 18 Ekim 2020 Pazar 5:23 pm

Bugün İstanbul’da Sessiz Çığlık Bisiklet Klubü ve Barikat Sanat Atölyesi Derneği organizatörlüğünde, UNESCO, Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul Valiliği, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Avcılar Belediyesi, Yeni Yüzyıl Üniversitesi ve İstanbul Ulaşım A.Ş. işbirliğiyle görme engelliler için sosyal farkındalık bisiklet turu düzenlendi.

Osman Çabuker’in haberine göre; Saat 12.00’da Şişli’de başlayan tur, 15.30’da Avcılar Sahil’de son buldu.  Gerçekleşen tura İstanbul genelinden 10’a yakın bisiklet grubu ve tandem bisikletleriyle 15 görme engelli birey katıldı.

Etkinliğe katılan Milli Sporcu Av. Ali ÇAVDARLI, görme engellilerin de spor yapabileceğine değindi ve teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı.

 

Avcılar Belediye Meclis Üyesinin gerçekleştirdiği konuşmanın ardından Yeni Yüzyıl Üniversitesi Sosyal Destek Birim Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Perihan Eren BANA, görme engelliler hakkında konuşma gerçekleştirdi. Konuşmasında, beyaz bastona ve görme engellilerin yaşadığı zorluklara dikkat çekti. Basın açıklamasının sonrasında görme engellilere plaket takdimi ve beyaz baston dağıtımıyla etkinlik son buldu.

Basın açıklamasına şu ifadelere yer verildi:

Asıl Körlük Cehalettir
Dünya Beyaz Baston Körler ve Güvenlik Günü kapsamında bisiklet turu düzenleniyor.

“Asıl Körlük Cehalettir” sloganıyla düzenlenen etkinlikte körler bisiklet sürecek. Tandem denilen iki kişilik bisiklette artçı olarak pedal çevirecek körlere gönüllü bisikletçiler kaptanlık ediyor.

18 Ekim 2020 Pazar günü saat 11:00 de Şişli Cevahir AVM önünde başlayacak bisiklet turu Avcılar Sahilde son bulacak.
Barikat Sanat Atölyesi Derneği ve İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi işbirliğiyle organize edilen Beyaz Baston Körler Bisiklet Turuna UNESCO, Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul Valiliği, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Avcılar Belediyesi, İstanbul Ulaşım A.Ş. destek veriyor. Etkinlik Avcılar Sahil’ de son bulduğun da, Yeni Yüzyıl Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Yaşar HACISALİHOĞLU, Avcılar Belediye Başkanı Sayın Av. Turan HANÇERLİ ve Görme Engelli sporcu Av. Ali ÇAVDARLI etkinliğe katılacak görme engelli bisikletçi sporculara beyaz baston hediye edip saat 15:30 ‘da basın açıklaması yapacaktır. Siz basın mensuplarını bu anlamlı sosyal sorumluluk projesin de engellilerin sesi, kulağı, gözü olmanız umudu ile davet etmekteyiz.

Barikat Sanat Atölyesi Derneği Başkanı Hüseyin NACAR etkinlik hakkında şu açıklamayı yaptı;

“Dünya Beyaz Baston Körler ve Güvenlik Günü bizim için büyük anlam taşıyor. 1921 yılında bir trafik kazası sonucu kör olan bir fotoğrafçı, çevredekilerin kendisinin kör olduğunu anlaması ve dikkat çekici olması için bastonunu beyaza boyayarak Londra sokaklarında dolaşmaya başlar. Bu deneyim o denli başarılı olur ki, 1931’de Fransız körlerinin örgütü, körlerin bastonunun beyaza boyanmasını ve beyaz baston adıyla simgeleştirilmesini kararlaştırır. Bu uygulama giderek yaygınlaşır ve körlerin kullandığı baston, beyaz baston olarak anılmaya başlar. John Kennedy zamanında 1963’te 15 ekim günü, “Beyaz Baston Güvenlik Günü’’ olarak ilan edilir. Hatta “Beyaz Baston Yasası” çıkarılarak beyaz baston kullanımının hem kullanıcılar hem de muhatapları tarafından uyulması gereken kuralları saptanır. Sonunda 1969 yılında Sri Lanka’nın başkenti Colombo ’da toplanan Dünya Körler Federasyonu 15 Ekim gününü, tüm dünyanın körleri için beyaz baston körler günü olarak kabul eder.

Bizde bu anlamlı günde körlerle bisiklet süreceğiz. İlk söylediğimizde “Körler bisiklet kullanır mı!” diye tepki gösterenler oldu. Tandem bisiklet sayesinde körlerde bisiklet kullanabiliyor. Hatta 2018 yılında İstanbul’da başlayıp 10 Avrupa ülkesine 49 günde, 4521 km Hollanda’da son bulan bir etkinlik gerçekleştirdik. Engelli haklarına vurgu yapmak için 15 Ekim’de ve engellilerin yanında olmak için bu farkındalık ve sosyal projede pozitif ayrımcılığın sosyal bilincini geliştirmek için yapıyoruz. “Asıl Körlük Cehalettir” sloganıyla bisikletle yola çıkıyoruz. Bu anlamlı günde tüm bisiklet severleri bu turumuzda yanımızda görmek istiyoruz” dedi.