Görevinden ayrılan Abdülhamit Gül’ün yeni planları

Yayın tarihi: 2 Şubat 2022 Çarşamba 12:52 pm - Güncelleme: 2 Şubat 2022 Çarşamba 12:52 pm

Yazar Yaşar Aydın, görevinden istifa eden eski Adalet Bakanı Abdülhamit Gül hakkında çarpıcı bir yazı kaleme aldı.

 

BirGün yazarı Yaşar Aydın görevinden istifa eden eskji Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün, görevden ayrılmasından sonra ne yapacağı konusunda ortaya atılan kulis bilgilerini aktardı.

Abdülhamit Gül’ün sözlerine Numan Kurtulmuş’tan destek

İşte Yaşar Aydın’ın yazsının ilgili bölümü:

Abdülhamit Gül, Kamu Baş Denetçisi kayınpederi Şeref Malkoç ve Numan Kurtulmuş’la birlikte HAS partiden AKP’ye katılmış olsa da partide Mili Görüş geleneğinin en önemli temsilcilerinden biri konumunda. Nakşi geleneğine olan sempatisini hiç saklamayan Gül, tarikat-cemaat yapılarıyla siyasetin ilişkisini yürütmede Erbakan’ı örmek aldı.

Parti içinde sayıları az olsa da etki gücü yüksek olan bu yapını kabinede artık sözcüsü yok. Bu durum kuşkusuz seçimlere 15 kala AKP içinde de değişikliklere yol açacaktır.

OLASI SENARYOLAR

1) Abdülhamit Gül ve ekibi ile Ankara’da kulislere gelen ilk kabineden alınsa da parti içerisinde aktif bir konumda görev verileceği yönünde. Numan Kurtulmuş’un da böyle bir görevlendirme için çaba sarf ettiği söyleniyor.

2) Deva ve Gelecek Partisi liderleriyle AKP’den ayrılış döneminden bu yana sorunu olduğu biliniyor. Ama iki parti içinde buluna bazı isimlerle son derece sıcak ilişkisi var. Bunlara birlikte Saadet Partisi kurmaylarıyla daha yakın ilişki içinde. Ama bu üç partide de siyaset yapma ihtimali sıfıra yakın.

3) Yakın çalışma arkadaşlarına göre Gül, bu dönemi sesiz sedasız köşesinde geçirecek. Seçim sonuçlarına göre pozisyonu belirleyecek. O süreye kadar arkadaşlarıyla parti içinde kalarak güç biriktirmeye çalışacak.

4) En uzak ihtimal ise partiden ayrılması. Her ne kadar süreç Davutoğlu’nun gidişini andırıyorsa da sonucun öyle olması çok az ihtimal.

ERDOĞAN NE İSTİYOR?

Bakan Gül ve TÜİK Başkanı Sait Erdal Dinçer’in görevden alınması daha öncede yaşanan benzer vakalardan ayrı tutulamaz. Erdoğan siyasi hayatının en önemli seçimine giriyor. Onun için bu seçimin sonucu varlık-yokluk meselesi. O yüzden bu değişiklik ve diğerleri rastgele bir adım olarak değerlendirilemez.
Çok tartışılan Bozdağ-Gül değişimini AKP’li isimlere de sorduk. Eski bir vekilin değerlendirmesi çok ilginç: “Düşük tempoyla yürürken atılan çelme sizi yere yıkmayabilir. Ama koşmaya başladığınızda en küçük temas ya da engel sizi yere çakar ve kalkamazsınız. Erdoğan seçim için koşmaya başlamadan ortalığı düzeltiyor”.

Bu değerlendirmeden de anlaşılacağı üzere Erdoğan seçim koşusuna başlamadan etraftaki tüm çapaklardan kurtulmak istiyor. Sorun çıksa da şimdi çıkmasını tercih ediyor.

YAZININ TAMAMI İÇİN TIKLAYINIZ