Görevden alınan kayyumdan dikkat çeken açıklama: Kişisel çıkar amaçlı taleplerin karşısında durdum

Yayın tarihi: 4 Ocak 2021 Pazartesi 10:35 am - Güncelleme: 4 Ocak 2021 Pazartesi 10:35 am

Yılbaşında şoke eden bir kararla görevden alınan Urla Kaymakamı ve Urla Belediye Başkanvekili Önder Can, dikkat çeken açıklamalar yaptı.

Urla’da 250 metrekare konut inşaat iznine sahip toplam 1785 metrekare büyüklüğünde bir arsa satın almasının İçişleri Bakanlığı’nca etik bulunmaması nedeniyle görevden alındığını açıklayan Can, bu işlemle ilgili hesabını veremeyeceği tek kuruş olmadığını söyledi. Can, “Din, dil, ırk, siyasi düşünce ayrımı yapmaksızın eşit, adil, şeffaf, tarafsız ve hesap verilebilir bir yönetim sergilemek yegane amacım olmuştur. Kimden gelirse gelsin kamu yararı amacına hizmet eden her talebi gerçekleştirmeye çalıştım. Kişisel çıkar amaçlı taleplerin ise her zaman karşısında durdum” dedi.

Urla Belediye Başkanı CHP’li Burak Oğuz’un FETÖ soruşturması kapsamında tutuklanmasının ardından yerine vekaleten atanan Urla Kaymakamı Önder Can, yılbaşında görevden alındı. Aydın’ın Köşk İlçesi’ne kaymakam olarak atanan Önder Can, “Gururla, başım dik ve vicdanım rahat bir şekilde sizlere elveda diyorum. Hakkınızı helal edin” diyerek bir veda açıklaması yaptı. Can, açıklamasında dikkat çeken ifadeler kullandı. Hakkında Urla’da 3 milyon TL’lik arazi satın aldığı yönünde iddialar bulunan Can, bunu kısmen doğruladı.

320 HAZİNE ARAZİSİNİ İŞGALDEN KURTARDIM

Can, “20.09.2017’den beri yürüttüm Urla Kaymakamlığı ve 18.12.2019 tarihinden beri sürdürdüğüm Urla Belediye Başkanvekilliği görevlerinden İçişleri Bakanlığı’nın 29.12.2020 tarihli geçici görevlendirme oluru ile Aydın Köşk Kaymakamlığı’na atanmış olmam nedeniyle ayrılmış bulunuyorum. Bu görev yeri değişikliğinin ilçemizde son dönemde gerçekleşen Hazine ve orman arazileri ile ilgili usulsüzlükler ile ilişkilendirilmesine dair haberlerin gerçekle uzaktan yakından ilgisi yoktur. Söz konusu operasyonun gerçekleştirilmesinde dönemin Urla Cumhuriyet Başsavcısı ile birlikte birlikte en büyük katkıyı sağlamış kişilerden biri olarak adımın bu sözcüklerle birlikte anılmasından üzüntü duymaktayım. Hazine ve orman arazilerinin işgali ve imar barışı usulsüzlükleri ne karşı sürdürdüğü mücadele İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Milli Emlak Birimi, Urla Kaymakamlığı ve Belediyesi’ndeki mesai arkadaşlarım ile muhtar arkadaşlarımın malumudur. Görev sürem boyunca yaklaşık 320 Hazine arazisini işgal eden kurtarmış ve pek çok usulsüz imar barışı başvurusunun iptalini sağlamış olmanın vicdani rahatlığını ve gururunu taşımaktayım” ifadelerine yer verdi.

HESABINI VEREMEYECEĞİM TEK KURUŞ YOK

Satın aldığı arazi konusundaki iddialara da değinen Önder Can, “Bu görev yeri değişikliğinin gerekçesi ise şahsımın hem Kaymakam hem de belediye başkan vekili olarak görev yaptığı Urla ilçesinde her ne kadar hukuken bir engel bulunmasa da, emekli olunca yerleşmek amacı ile babamla birlikte, eşi doktor olarak görev yapan 17 yıllık bir mülki idare amiri olarak şahsi birikimlerimiz ve banka kredileri ile de olsa 5 ay önce 125 ı 125 toplam 250 metrekare konut inşaat iznine sahip 1785 metrekare büyüklüğünde bir arsa satın almasının İçişleri Bakanlığı’nca etik bulunmamasıdır. Satın alma bedeli olarak bazı sosyal medya ve haber organlarında dile getirilen meblağlar abartılı ve gerçeği yansıtmamaktadır. Gerçek satın alma bedeli ve kaynağı olan paraya ilişkin mevduat ve banka kredi hesaplarımıza ilişkin resmi belgeler İçişleri Bakanlığı’nın ilgili makamları ile paylaşılmıştır. Bu işlemle ilgili hesabını veremeyeceğim tek bir kuruşum bile kesinlikle bulunmamaktadır. Bununla ilgili herhangi bir endişem veya açıklayacağım bir husus olsa zaten bu satın alma işlemini gerçekleştirmezdim” dedi.

ÇIKAR AMAÇLI TALEPLERİN KARŞISINDA DURDUM

Can, meslek hayatı boyunca görev yaptığı tüm il ve ilçelerde Türkiye Cumhuriyeti devletinin onurlu bir kaymakamı olarak din, dil, ırk, siyasi düşünce ayrımı yapmaksızın, eşit, adil, şeffaf, tarafsız ve hesap verilebilir bir yönetim sergilemenin yegane amacı olduğunu vurgularken, “Kimden gelirse gelsin kamu yararı amacına hizmet eden her talebi gerçekleştirmeye çalıştım. Kişisel çıkar amaçlı taleplerin ise her zaman karşısında durdum. Bu çabama beni yakından tanıyan bütün vatandaşlarımız, yakın mesai arkadaşlarım ve Allah şahittir” ifadelerini kullandı.
Urla Belediyesi’ni 18 Aralık 2019 tarihinde yaklaşık 6 milyon TL şirket ve piyasa borcu ile (SGK ve vergi borçları hariç) devraldığını, bir kişiyi bile işten çıkartmadan kasada yaklaşık 20 milyon TL nakit parayla görevi devretmenin gururunu yaşadığını dile getiren Can, açıklamasını şöyle bitirdi:
“Urla Belediyesi’nde mesai mefhumu gözetmeden büyük bir özveri ile çalışan memurundan sözleşmelisine, kadrolu işçisinden KHK’lısına tüm mesai arkadaşlarıma teşekkür ediyor ve kendilerine bundan sonraki hayatlarında mutluluk ve başarılar diliyorum. 20 Eylül 2017 tarihinde gururla başladığım Urla Kaymakamlığı ve 18.12.2019 tarihinde başladığım Urla Belediye Başkanvekilliği görevlerinden yine büyük bir gururla, başım dik ve vicdanım rahat bir şekilde, 31 Aralık 2020 tarihinde ayrılmış buluyorum. Bana ve aileme hayatımız boyunca unutamayacağımız bir 39 ay yaşatan değerli Urla halkına ve kıymetli mesai arkadaşlarıma bu vesile ile teşekkür etmeyi bir borç biliyorum hakkındaki asılsız iddialara ilişkin cevabın ve son sözüm ise ‘gerçeklerin er veya geç ortaya çıkmak gibi kötü bir huyu vardır’.. Saygılarımla”