Google’a cezayı kesti

Yayın tarihi: 24 Temmuz 2022 Pazar 7:00 am - Güncelleme: 23 Temmuz 2022 Cumartesi 7:28 pm

Rusya, ordusuna yönelik karalama kampanyasına destek veren içerikleri kaldırmadığı için Google’a 375 milyon dolar ceza kesti.

Bildiğiniz gibi Rusya’nın Ukrayna’yı işgali özellikle batı dünyasında ciddi yaptırımları beraberinde getirdi. Bu yaptırımların bir parçası olarak pek çok teknoloji ve internet şirketi ya Rusya’daki faaliyetlerine son verdi ya da buradaki ticari faaliyetlerini azalttı. Şubat ayında başlayan savaş sonrasında Rusya’daki ticari faaliyetlerinin büyük bölümünü durduran bu şirketlerden biri de Amerikalı teknoloji devi Google’dı.

Google Rusya’daki ticari faaliyetlerinin ve ortaklıklarının önemli bir bölümünü sonlandırmış olsa da arama motoru, YouTube, Gmail ve Google Haritalar gibi hizmetlerini Rusya’daki kullanıcılara sunmaya devam etti. Her ne kadar şirket ilk başta Rusya’daki ofislerini kapatmamış olsa da mayıs ayında ofisleri de kapatma kararı aldı.

Rusya, ordusuna yönelik karalama kampanyasına destek veren içerikleri kaldırmadığı için Google’a 375 milyon dolar ceza kesti.

 

Amerikalı teknoloji devinin Rusya’ya karşı takındığı bu sert tutum, karşılıksız kalmadı. Rusya da Google’a karşı hamleler yapmaya başladı. Dün açıklanan kararla Rus hükumeti, Amerikalı teknoloji devine 21.1 milyar ruble, yani yaklaşık 375 milyon dolar ceza kesti. Bu cezanın sebebi ise Ukrayna savaşı ile ilgili Rusya’da yasaklı olan içeriklerin defalarca ihtarname gönderilmesine rağmen şirket tarafından kaldırılmaması.

Rusya’da telekomünikasyon alanında denetimden sorumlu olan Roskomnadzor, özellikle YouTube’da Rusya ordusuna karalama yapan içeriklerin bulunduğunu ve defalarca istedikleri halde bu içeriklerin YouTube tarafından kaldırılmadığını açıkladı. 375 milyon dolarlık cezaya da bu tarz içerikler sebep oldu. Roskomnadzor, aynı zamanda Amerikalı şirketi terör ve şiddet yanlısı içerikleri desteklemekle de suçladı.

Google henüz konu hakkında resmi bir açıklama yayınlamadı. Şimdi akıllardaki soru şirketin Rusya tarafından kesilen bu cezayı ödeyip ödemeyeceği. Amerikan hükumetinin buna izin vermesi de pek olası görünmüyor. Ancak ceza ödenmediği takdirde de şirketin Rusya’da minimum düzeyde de olsa faaliyet göstermesi imkansız hale gelebilir.

En güvenilir elektrikli otomobil markası hangisi?