Google, Rusya’da reklam satışını tamamen durdurdu

Yayın tarihi: 6 Mart 2022 Pazar 11:00 am - Güncelleme: 5 Mart 2022 Cumartesi 2:51 pm

Google, haber kuruluşuna yaptığı açıklamada, “Olağanüstü koşullar ışığında, Rusya’da Google reklamlarını duraklatıyoruz” dedi.

“Durum hızla gelişiyor ve uygun olduğunda güncellemeleri paylaşmaya devam edeceğiz.” Teknoloji devi, Rus devlet medyasının platformlarında para kazanmasını engellemeden önce Şubat ayı sonlarında RT ve diğer Rus kanallarının YouTube’da reklam geliri elde etmesini engelledi. Ayrıca, savaş karşıtı reklamlar olmadıkça, durumdan yararlanmaya çalışan her türlü reklamı da yasaklamıştı.

Google reklamları

Google, bölgede reklamlarla ilgili değişiklikleri uygulayan tek teknoloji şirketi olmaktan çok uzak. Twitter, işgal başladıktan sonra “kritik kamu güvenliği bilgilerinin yükseltilmesini amaçlamaya başladı. Bu kapsamda reklamların bu bilgilerden etkilenmemesini sağlamak için” Rusya ve Ukrayna’daki reklamları ve önerileri hızla durdurdu. Facebook, Rus devlet medyasının platformunda reklam yayınlamasını engelledi. Daha yakın zamanlarda, Facebook RT ve Sputnik’e erişimi engelledi. Microsoft, RT ve Sputnik’i reklam platformundan yasakladı ve haber uygulamalarını mağazasından kaldırdı.

The New York Times’ın belirttiği gibi Google, Rusya’yı ilgilendiren kararlarında çok dikkatli davranıyor. Ülkede 100’den fazla çalışanı var. Rus yetkililer daha önce işverenleri kurallara uymazlarsa bireyleri kovmakla etmişti.

Google’ın ülkedeki tüm reklam satışlarını yasaklama kararı, Rus iletişim gözlemcisinin YouTube video reklamlarının kaldırılmasını talep etmesinden kısa bir süre sonra geldi. Bir Wall Street Journal raporuna göre, YouTube “Rus izleyiciyi yanlış bilgilendirmek için reklam kampanyaları yürütmekle” suçlanıyor.

Rusya hükümeti de, ülke içinde Facebook’a erişimi kısıtlamanın yanı sıra, insanların Twitter’a erişimini de sınırladı ve daha önce Wikipedia’yı engellemekle tehdit etti.

Yeni etiket düzenlemesi başlıyor: Ticaret Bakanlığı uygulamayı zorunlu kıldı