Google, rekabeti engelleyici uygulamalar nedeniyle dava üstüne dava ile uğraşıyor

Yayın tarihi: 11 Şubat 2022 Cuma 10:00 am - Güncelleme: 10 Şubat 2022 Perşembe 11:20 am

Google’ın başı büyük dertte! Google’ın dünyanın en büyük ve en çok kullanılan arama motoru olduğu bir gerçek. Şirketin her yıl bir öncekini geçecek seviyelerde rekor gelirler açıklamasının arkasında yatan en büyük itici gücün bu olduğu da aşikar.

Yani Google, arama motoru piyasasındaki konumundan kaynaklı olarak çok hızlı büyüyen ve her sene de rakipleriyle aradaki farkı katlayan bir şirket. Bununla birlikte, şirketin bu kadar hızlı büyümesi, pazarda adeta rakipsiz bir hale gelmesine ve tekel pozisyonuna evrilmesine neden oluyor. Ancak özellikle Avrupa Birliği, bu rekabeti engelleyici uygulamalar konusunda oldukça katı. Bunun son örneğini geçtiğimiz günlerde verilen bir kararda görmüştük.

 

Google

Avrupa Komisyonu, Google’ın arama sonuçlarında kendi geliştirdiği karşılaştırma modüllerine yer vermesinin rekabeti engelleyici ve tekel pozisyonunu kendi lehine kullanma girişimi olarak değerlendirdi. Amerikalı teknoloji devinin bu tarz bir hareketle karşılaştırma sitelerine karşı büyük bir haksız avantaj sağladığını ve bu şirketleri zarara soktuğuna hükmeden komisyon, şirkete 2.8 milyar dolar değerinde tazminat cezası kesti.

Ancak görülen o ki bu daha başlangıç çünkü sırada İsveçli fiyat karşılaştırma sitesi PriceRunner’ın açtığı dava var. Bu site, Google’ın yıllardır süregelen bu uygulaması yüzünden yüklü miktarda zarara uğradığını iddia ederek 2.4 milyar dolarlık dava açtı. Bu davanın da Google’ın aleyhinde sonuçlanması halinde, şirketin benzer onlarca dava ile karşı karşıya kalacağı bir gerçek. Bakalım teknoloji devi bu durumun üstesinden nasıl gelecek.

Motorola yeni bir katlanabilir telefon için paten aldı