Google, o yazılımcıyı işten çıkardı

Yayın tarihi: 25 Temmuz 2022 Pazartesi 8:30 am - Güncelleme: 24 Temmuz 2022 Pazar 8:20 pm

Google, LaMDA adlı yapay zeka programının bilinç kazandığını iddia ederek tartışma yaratan yazılımcısını işten çıkardı.

Google’ın dil modellerini tanımlayıp diyalog kurma özelliğine odaklı yapay zeka teknolojisi LaMDA’nın tuhaf hikayesinde önemli bir gelişme daha yaşandı.

Hatırlayacağınız gibi her şey Google’da çalışan bir yazılımcının, üzerinde çalıştıkları LaMDA adlı yapay zekanın bilinç kazandığını, ancak Google’ın bunu örtbas etmeye çalıştığını iddia etmesiyle başladı. Blake Lemoine adlı yazılımcı, bunu ispatlamak için de LaMDA ile yaptığı konuşmanın transkriptini yayınladı. Yayınlanan bu konuşmalar, Google’ın yapay zeka konusunda büyük yol kat ettiğini gösterdi. Ancak LaMDA’nın iddia edildiği gibi bilinç kazandığına ikna olanların sayısı oldukça az oldu.

Google, LaMDA

 

LaMDA hakkında ortaya atılan bu iddia kendi başına yeterince enteresandı zaten. Ancak olay burada bitmedi. Birkaç gün sonra Blake Lemoine bu kez de LaMDA’nın kendi haklarını savunması için bir avukat tuttuğunu iddia etti. Daha bunun yankıları sürerken Lemoine’den bir açıklama daha geldi. Lemoine, LaMDA’nın tuttuğu avukatın, gözü korktuğu ve karşısına aldığı güçlü kişilerin kariyerini bitireceğinden endişe ettiği için korkup davadan çekildiğini açıkladı. Lemoine son olarak da LaMDA’nın kontrolden çıkıp kötü şeyler yapabileceğini söyledi.

Yaptığı bu açıklamalarla Google’ın başını epey ağrıtan Blake Lemoine, bu iddiayı ortaya attıktan günler sonra Google tarafından işten uzaklaştırılmıştı. O günden sonra da iddialarını sürdüren Lemoine, sonunda Google’ın sabrını taşırmış olsa gerek ki Amerikalı teknoloji devi Blake Lemoine’yi işten çıkardı.

Google tarafından yapılan açıklamada, Blake Lemoine’nin hem çalışanların uyması gereken kuralları hem de mahremiyet kurallarını ihlal ettiğine vurgu yapıldı. Lemoine yedi yıldır Google’da çalışıyordu.

FBI sahte kripto para uygulamalarına karşı uyardı