Google büyük rakiplerini saf dışı mı bırakıyor?

Yayın tarihi: 21 Aralık 2020 Pazartesi 9:01 am - Güncelleme: 20 Aralık 2020 Pazar 3:03 pm

Her geçen gün daha tuhaf bir hal almaya başlayan Google tekelcilik davası, ilginç bir noktaya doğru gidiyor. İşte konuyla ilgili merak edilen detaylar.

Öncelikle merak edenler için Google tekelcilik davası üzerinden kısaca tekelleşmenin ne demek olduğunu anlatalım.

Şirketlerin tekelleşmesi: Bir şirketin belirli bir hizmet alanında veya bütün hizmetlerde tek bir firma haline gelmesine tekelleşme denilir. Mesela arama motoru hizmetlerinde Google tekel olmakla suçlanıyor.

Google tekelcilik

Tekelleşme konusunda akıllara ilk başta gelen husus genellikle şirketlerin özgürlüğü oluyor. Yani herhangi bir hizmet verirken şirketler en iyisi olduğu için tekel haline gelebilir. Dışarıdan bakılınca bu gayet normal gibi görünse bile aslında durum hiç o kadar masum değil.

ABD’de mahkemeler tarafından Google ile alakalı, rakiplerini saf dışı bırakıp tekel olma suçlamaları ortaya atıldı. Onlara göre arama motoru sonuçlarında firma tek şirket politikası izliyor.

Google tarafından yapılan açıklamalara bakıldığında, firmanın son derece soğuk davrandığı görülüyor. Mahkemeye yapılan açıklamada Google, mahkeme sürecine katkı sağlamak istediklerini ve bu tür incelemelerin çok önemli olduğunu söyledi.

Aslına bakacak olursanız durum hiç normal gibi görünüyor. ABD’de; Kuzey Carolina, Utah, Arizona, Lowa, Tennessee ve New York gibi büyük eyaletler başta olmak üzere 38 eyalet birden firmaya tekelcilik davası açtı. Bugüne kadar görülmüş en büyük davalardan bir tanesi olduğu söylenebilir. Yani Google’ın başı fena halde dertte.

Şirketin sadece ABD değil aynı zamanda Avrupa gibi ülkelerde de birçok problem yaşadığı biliniyor. En fazla dava açılan konu ise tekelcilik ile alakalı. Sizce gerçekten de Google, rakiplerini saf dışı bırakıp tekel olmaya çalışıyor mu?

Back 4 Blood Türkçe alt yazı ile geliyor