Google’ın çok konuşulan ChatGPT’ye rakip olacak yapay zeka programı Google Bard, bugün kullanıcıların erişimine açıldı.

Bildiğiniz gibi teknoloji dünyasının bir numaralı gündem maddesi bir süredir yapay zeka programları olmuş durumda. Microsoft destekli OpenAI tarafından geliştirilen ChatGPT’nin yakaladığı büyük başarı, tüm teknolojisinin odağını bu alana çevirmesine sebep oldu. Teknoloji şirketleri yapay zeka programları geliştirmek veya bu programları kendi ürün ve servislerine entegre etmek için yarışa girmiş durumda. Gidişata bakılırsa önümüzdeki dönemde teknoloji dünyasında dengeleri değiştirecek teknoloji yapay zeka teknolojileri olacak. Bunun en belirgin örneği ise Microsoft ile Google arasındaki rekabette dengelerin bir anda değişmesi. Microsoft’un arama motoru Bing, bugüne kadar Google’ın çok gerisindeydi. Ancak ChatGPT’nin oyuna girmesiyle birlikte Bing bir anda Google için ciddi bir rakip haline geldi. Çünkü Microsoft, ChatGPT teknolojisini Bing’e entegre etti. Microsoft’un bu hamlesi sonrası, Google’ın bir anda çağdışı hale gelebileceği konuşulmaya başlandı. Tahmin edebileceğiniz gibi bu da Google üzerinde ciddi bir baskı yarattı. Google yapay zeka alanında ciddi bir atılım yapmadığı takdirde Microsoft’un gerisinde kalma tehlikesiyle karşı karşıya. Amerikalı internet devi de bu durumun farkında olsa gerek ki yapay zeka alanındaki planlarını ileri çekti ve kendi yapay zeka programı olan Google Bard’ı kısa süre önce tanıttı.
Google Bard
İlk aşamada sadece tanıtılan fakat kullanıcılara sunulmayan Google Bard, sonunda kullanıcılarla buluştu. Bard, bugün erişime açıldı. Ancak uygulama henüz beta aşamasında olduğu için denemek isteyenlerin sıraya girmesi gerekiyor. Ancak kısa süre sonra ChatGPT gibi Bard’ın da tam erişime açılması bekleniyor.

ChatGPT gibi bir chat botu olan Google Bard, Google’ın kısa süre önce bilinç kazandığı iddiasıyla gündeme gelen dil modelleme yapay zekası LaMDA’dan güç alıyor. Daha doğrusu LaMDA’nın daha düşük bir versiyonundan. Google bu chat botu güncelledikçe LaMDA’nın en son sürümüne daha da yaklaşacağı tahmin ediliyor. ChatGPT gibi Bard da pek çok farklı fonksiyonu yerine getirebiliyor. Bir tür arama motoru gibi görev görebildiği gibi metin yazmak ya da bir metnin özetini çıkarmak gibi pek çok farklı işlevi yerine getirebiliyor.
Muhabir: ecevit bıktım