Google Asistan’da kayıt skandalı… Gizlice dinleyen dinleyene!

Yayın tarihi: 15 Temmuz 2019 Pazartesi 11:21 am - Güncelleme: 15 Temmuz 2019 Pazartesi 11:22 am

Google’ın popüler servislerinden biri olan Google Asistanın, kullanıcıların seslerini gizlice kaydettiği ve kayıtların bir kısmının Google çalışanları tarafından dinlendiği ortaya çıktı. Firma sözcüsü olayı doğrularken, seslere erişimin yapay zeka teknolojisini geliştirmek için olduğunu savundu.

Amazon’un sesli asistanı Alexa’nın izinsiz dinleme yaptığının duyulmasının ardından Google’ın da konuşmalara ‘kulak misafiri olduğu’ ortaya çıktı.

Hollandalı yayın kuruluşu VRT NWS tarafından hazırlanan rapora göre, Google’ın popüler servislerinden biri olan Google Asistan kullanıcıların seslerini gizlice kaydetti ve bu kayıtların bir kısmı Google çalışanları tarafından dinlendi.

Firmanın sözcüsü, bağımsız yüklenicilerin Google Asistan tarafından kaydedilen seslere erişim sağlamasına izin verildiği doğrularken, bunun yapay zeka teknolojisini geliştirmek için olduğunu savundu.

Sözcü, Business Insider’a yaptığı açıklamada, dil uzmanı olan bu yüklenicilerin ‘tüm kayıtların sadece yüzde 0.2 gibi küçük bir kısmını’ kopya ettiklerini belirtti.

Ancak VRT NWS’nin raporuna göre, Google’da 153 tanesi yanlışlıkla kaydedilmiş olan binden fazla ses kaydı var.