Google anti tekel soruşturması ile karşılaşabilir

Yayın tarihi: 20 Mayıs 2020 Çarşamba 8:02 am - Güncelleme: 20 Mayıs 2020 Çarşamba 8:02 am

2020’nin son aylarında anti tekel soruşturması ile karşılaşabilir. Bunun nedeni de ABD’de Kasım ayında yapılacak Başkanlık seçimi öncesinde Trump hükumetinin teknoloji şirketlerine göz dağı vermek istemesi.

Google anti tekel soruşturması ile karşılaşabilir. Jeff Bezos’un gazetesi Washington Post Journal’da dile getirilen iddiaya göre Trump’ın Adalet Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı, Google’ı kıskaç altına almak için sert bir soruşturma hazırlıyorlar.

Savcıların yaz aylarında soruşturmayı açacağı ve Kasım ayındaki seçimlere kadar da bu soruşturmanın süreceği düşünülüyor. Google’ın Trump’a karşı cepheye destek vermesi halinde şirkete çok ağır cezaların yazılacağı ve hatta şirketin zorla bölünüp küçültülebileceği vurgulanıyor.

 anti tekel

Soruşturmanın odak noktası ise, Google’ın reklam pazarındaki hakim konumu olacak. Avrupa’da da büyük tepki olan reklam bölümü, Google’ın arama motorundan edindiği verilerle rakiplerine karşı haksız üstünlük kazanmasına neden oluyor. Avrupa Birliği bu nedenle Google’a milyarlarca dolarlık cezalar kesmiş durumda. Ayrıca şirketin reklam bölümünü arama motoru bölümünden ayırıp organik bağını kesmesini istiyor.

Savcılığın ayrıca benzer hakim konuma sahip Facebook, Apple ve diğer dev teknoloji şirketlerine de ağır soruşturmalar açmak üzere olduğu düşünülüyor.

2016 seçimlerinde, Facebook çalışanları toplu şekilde Trump’a karşı gösteri yapmış, Trump taraftarlarının Faceboko sayfalarını silmiş, Trump kampanyalarının halka ulaşmasını engellemişlerdi. Hatta Amazon’un sahibi Jeff Bezos, Trump ile Twitter’da ağız dalaşı yaşayıp hakaret etmişti.

Trump ile seçilmesinina rdından Bezos’a bunun bedelini ödeteceğini yazmıştı ve dediğini de yaptı. Amazon, Trump’ın müdahaleleri ile onlarca milyar dolar değerinde devlet ihalesinden elendi. Yeni seçimlerde teknoloji şirketlerinin demokratların yanında yer alması halinde Trump’ın şirketlerin ipini çekeceğine kesin gözüyle bakılıyor.

ABD seçimleri yaklaşıyor, ortalık çok karışacak. Bakalım bu kasırgadan hangi şirketler sağ çıkabilecek?

 

Huawei P40 Pro 5G inceleme! Kamera tutkunları için!