Gökçek dönemindeki 1 milyar liralık vurgunun detayları ortaya çıktı!

Yayın tarihi: 4 Şubat 2022 Cuma 3:30 pm - Güncelleme: 4 Şubat 2022 Cuma 3:30 pm

Melih Gökçek döneminde yapılan 1,7 milyarlık ihalede 1 milyar TL’lik vurgun yapıldı. Rapora göre fazladan alınan çiçekler dikilmedi, dikim için ekstradan açılan çukurlarda ise harç malzemeleri kullanılmış gibi gösterildi.

BirGün’den Mustafa Bildircin’in haberine göre, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nde (ABB) AKP’li Başkan Melih Gökçek döneminde gerçekleştirilen 1,7 milyar TL’lik ihaledeki usulsüzlüklerin detayları ortaya çıktı. Belediye müfettişlerinin 2019’da başlattığı incelemeler kapsamında hazırlanan raporda, fazla ödeme yapılan kalemler ve “yapılmış gibi” gösterilen işler tek tek sıralandı. Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin 2015’te iştiraki ANFA Altınpark’a verdiği, “parklar, refüjler, yeşil alanlar ile belediye tesislerinin bakım ve onarımına ilişkin ihaleye yönelik müfettiş ve bilirkişi raporları, kurulan tezgâhı açığa çıkardı. İhale kapsamında ortaya çıkan kamu zararının 1 milyar TL’ye dayandığı tespit edildi.

Melih Gökçek’e yargı kalkanı!

BOL KESEDEN ALINDI

İhale kapsamında, piyasa fiyatlarının ve iş planının belirlenmesinde hatalı uygulamalar yapıldığı belirlendi. Müfettişler, bitkisel materyal, ağaç, çalı ve çiçek alımı ile ilgili toplam 653 kalemde yaklaşık maliyetin fahiş tespit edildiğini ortaya koydu. Raporda, ihale için hazırlanan şartnamede sıralanan pahalı kalemlerden öngörülenden çok daha fazla alım yapıldığı belirtildi. Fazladan satın alınan ürünlerin birçoğunun kullanılmadığı ancak ödemesinin yapıldığı öğrenildi. Fazladan yapılan ödeme tutarı 576 milyon 677 bin TL olarak hesaplandı.

YANLIŞ DİKİM YAPILDI

İhale incelemesinin ardından ocak ayında hazırlanan raporda ise maliyet hesaplamalarına esas kalemlerin çoğunun uygulamada kullanılmadığı, yine pahalı kalemlerin öngörülen miktarların çok üstünde alındığı, yaklaşık maliyet hesaplamalarının tekniğe aykırı olduğu ve yüksek tutarlarda gereksiz iş artışları ve ödeme gerçekleştirildiğine yer verildi. Bilirkişi raporunda, dikim sırasında şartnamede tek tek belirtilen çukur genişlikleri ve aralıklara uygulanmadığı ve sonradan çukur sayısının artırıldığını, bunun sonucunda ise türlerine özgü hususlar dikkate alınmaksızın dikilen bitkilerin zarar gördüğü kaydedildi. Koşullara uygun gerçekleştirilmeyen dikim nedeniyle çok sayıda bitkinin zarar gördüğü ve toplam zararın 148 milyon 854 bin TL olduğu bildirildi.

TABLO ALDATICI

İhale kapsamında, çukur sayısından daha fazla alınan harç malzemelerinin büyük bölümü kullanılmadı. Ancak iş bitiminde bu malzemeler kullanılmış gibi gösterilerek 8 milyon 93 bin TL ödeme gerçekleştirildi. Rapora göre çapalama işlemi ile ilgili olarak hazırlanan kıyas tablosu da aldatıcı şekilde düzenlendi. Uygunsuz şekilde oluşturulan tablo nedeniyle ortaya çıkan kamu zararı 5,9 milyon TL olarak hesaplanırken Gökçek yönetimindeki idarenin 3 milyar 620 bin adet çiçek için de 470 milyon TL fazla ödeme yaptığı rapora işlendi.

SUÇ DUYURUSU

Raporda, hastalıklı ağaç sayısı tespit edilerek kullanılması gereken enjeksiyon uygulamasının da hiç yapılmadığı ancak 11,8 milyon TL ödeme yapıldığı vurgulandı. Bilirkişi raporuna kaydedilen hukuka aykırı uygulamalar nedeniyle ortaya çıkan kamu zararının toplamı 958 milyon 512 bin 143 TL olarak hesaplandı. Ankara Büyükşehir Belediyesi yönetimi, kamu zararına neden olan sorumlular hakkında 31 Ocak’ta suç duyurusunda bulundu.