Gökay Akbulut: İltica eden 5 kişiye ulaştık

Yayın tarihi: 22 Nisan 2021 Perşembe 4:30 pm - Güncelleme: 22 Nisan 2021 Perşembe 4:30 pm

TELE1’de yayınlanan Begümhan Aydoğan’ın sunduğu Gün Ortası programında bugünkü konuğu Alman Sol Parti Milletvekili Gökay Akbulut oldu. Akbulut, Almanya’ya yapılan iltica skandalıyla ilgili konuştu. Akbulut, iltica yapan 5 kişiye ulaştıklarını söyledi.

Akbulut yayında şu ifadeleri kullandı:

“Biz bu skandalla ilgili sorularımızı geçen hafta Federal Almanya Hükümetine yönelttik. Almanya hangi bilgilere sahip Almanya’da nerede soruşturmalar yürütülüyor bu konuyla ilgili ve önemli olan bu skandala kaç belediyenin dahil olduğu yani son Hannover savcılığı tarafından yürütülen bir dava var. Almanya’daki diğer şehirlerle iletişim içindeyiz ve bu skandalın arka planlarında kimler var sorumlular kimlerdir. Gri pasaportlarla 5000 ile 8000 Euro ödeme karşılığı bu insanlar Almanya’ya getirilmiş. Hannover’e çevre geliştiriciliği altında getirilen grup adı altında dahil olan 5 kişi şuan Almanya’da iltica başvurusu yapmış ama diğer 41 kişi hakkında herhangi bir bilgimiz yok. Bu kişiler Almanya’ya sadece çalışmak için mi getirilmiş veya farklı şahıslarda bu gruplara dahil midir değil midir belli değil şuan bu bilgileri netleştirmeye çalışıyoruz. Burada federal hükümet ile savcılıklarla şuan iletişim içindeyiz.”

İLTİCA BAŞVURUSU YAPAN 5 KİŞİ VAR

İltica başvuru yapan 5 kişiye ulaştık biz bu kişilerin şuan iltica davasından dolayı isimlerini kamuoyuna paylaşmıyoruz çünkü avukatlarıyla ortak bir görüşme yapılacak önümüzdeki günlerde ve tabi burada bu şahıslarında avukatlara başvuru yapması çok önemli.

BÜYÜK BİR AĞ SÖZ KONUSU

Şuan Hannover savcılığı soruşturmayı yürütmekte. Ersin K’ya insan kaçakçılığı suçlamaları var. Burada bir tane şirket değil birden fazla şirketin adına davetiyeler hazırlanmış bu davetiyelerin çoğu gerçekçi değilmiş veya sahte davetmiş. Çevre projesi adı altında bu kadar davetiye ile kimler çıkarılmış. Büyük bir ağ söz konusu daha önce de benzer geziler düzenlenmiş korona krizinden dolayı bazı geziler iptal edilmiş. Ersin K’nın birden fazla şirketin sahibi olduğu söyleniyor ve bu şirketler nasıl kurulmuş, bu şirketler üzerine nasıl davetiyeler çıkarılmış. Buraya gelen kişilerin isim listesi de varmış savcılıkta. Biz bu konuyu araştırıyoruz ve önümüzdeki günlerde de bilgilerimizi kamuoyu ile paylaşacağız

AKP BELEDİYE BAŞKANLARI’DA DAHİL

“Bu sadece Almanya değil Avrupa genelinde yürütülen bir şebeke bir organize bir suç ağı diye düşünüyoruz. Burada önemli olanda tabi AKP Belediye Başkanlarının da dahil olduğu. önemli olan bu soruşturmaların Türkiye’deki ve Almanya’daki mahkemelerin araştırmayı beraber yürütmesi. Suçlu olan bütün belediye başkanlarını valileri ve arka plandaki şahısların ortaya çıkmasını talep ediyoruz.”

SAYI VERİLİYOR

“Daha önce buna benzer gruplar giriş yapmış Almanya’ya ama bu son Hannover’deki skandalı buradaki Türk Medyasından aldık. Bu aldığımız bilgileri Almanya Federal Hükümeti ile paylaştık. Bazı medya haberlerine göre 1000 kişi diye bir sayı veriliyor ama şuan net değil tabi. Bu gezilerin kaç tanesi gerçekleştirildi kaç tanesi korona yasağından dolayı iptal edildi bunlar henüz araştırma durumunda.”

HANNOVER VE FARKLI ŞEKİLLERE DAĞILTILMIŞLAR

“İltica başvurusu yapan 5 kişinin gerçekten de siyasal bir muhalif veya baskı sorunları varsa ve Burada iltica yapılırsa Federal göç ve mülteci bakanı belirliyecek iltica taleplerini. Diğer kişiler inşaat işçisi olarak Almanya’da şuan Hannover ve farklı şehirlere dağıtılmış ve şu an kaçak bir yolla Almanya’da bulunuyorlar.”

ALMANYA’DA KAÇAK BİR ŞEKİLDE YAŞAMAKTALAR

“Avukatlara yönlenmesini talep ediyoruz bu şahısların. Gri pasaportları da yok şuan ellerinde bu pasaportlar olmuş olsaydı ve gerçekten de doğru bir şekilde o insanlara verilmiş olsaydı Almanya’da 6 aya kadar kalma hakları vardı gri pasaportla ama maalesef bu gri pasaportlar yanlış bir şekilde verilmiş bu insanlara bu insanlar şuanda Almanya’da kaçak bir durumda yaşamakta.”

 

Thodex vurguncusu Faruk Fatih Özer hakkındaki soruşturmaya gizlilik kararı