Göçük altında kalan yaralı maden işçileri ve şirketten ilk açıklama

Yayın tarihi: 19 Aralık 2021 Pazar 9:31 am - Güncelleme: 19 Aralık 2021 Pazar 3:53 pm

İzmir’in Kınık ilçesinde bir maden ocağında meydana gelen patlama sonrası 45 maden işçisi yaralandı. Yaralı maden işçisi Engin Kılıç ‘’Saniyelik bir olaydı, bir anda patlama sesi geldi. Hiçbir şey anlamadık’’ dedi. Şirket tarafından ilk açıklama geldi.

Dün saat 21.00 sıralarında Kınık ilçesinde bulunan bir maden ocağında patlama meydana geldi. Polyak Eynez Enerji Üretim Madencilik San. ve Tic. A.Ş.’ye ait kömür ocağında gerçekleşen patlamada birçok işçi yaralandı. Yaralanan maden işçilerinden Engin Kılıç yaşadığı anları şu sözlerle anlattı:

“Hiçbir şey anlayamadık, saniyelik bir olaydı ve bir anda patlama sesi geldi. Ondan sonra arkadaşlara yardımcı olduk. Çıkarabileceğimiz kadarını çıkardık. Sonra fark ettim ki bende yaralıyım. Onlarla beraber kendimizi dışarı attık. Önceliğim arkadaşlarımdı. Ben ilk başta yaralandığımı fark etmemiştim.

Arkadaşlarım yaralı olduğu için onların yardımına koşturdum daha sonra kendimde de yaraların olduğunu fark ettim ancak durumu benden daha kötü olanlar vardı, onlara yardım etmeyi tercih ettim. 15 dakika içerisinde dışarı çıktık. Diğer arkadaşlar da yanık dereceleri biraz daha fazlaydı. Benim kaşımda bir yarılma meydana geldi dikiş attılar. Yüzümde patlamanın etkisiyle yanıklar oluştu. Buna şükür diyoruz. Çok şükür can kaybımız yok.”

Kınık Devlet Hastanesine kaldırılan yaralılardan Madenci Deniz Yıldız, “Hiç anlayamadım, bir anda pat diye geldi. neye uğradığımızı şaşırdık. Kendi kendimize çıktık” dedi.

Kazada yaralanan bir diğer işçi Müfit Yıldırım, “Her şey o kadar ani oldu ki kimse hiçbir şey anlayamadı. ‘Puf’ sesini duyduk, sadece. Ayağımın yerden kesildiğini hissettim. Emekleyerek dışarı çıktım” dedi.

VALİDEN SON DURUM AÇIKLAMASI

Öte yandan İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, ”Kınık ilçemizdeki maden kazasında toplam 56 vatandaşımız hastanelere başvurmuş, bunların 43’ü hafif yaralı veya ayakta tedavi edilerek taburcu edilmiştir. 12’si ilimiz hastanelerinde, 1’i Soma’da olmak üzere 13 vatandaşımızın tedavisi devam etmekte olup hayati tehlikeleri yoktur.” diyerek son durum hakkında bilgi verdi.

ŞİRKETTEN AÇIKLAMA

Maden işletmecisi Polyak Eynez Enerji Üretim Madencilik San. Tic. A.Ş. tarafından yapılan açıklamada “İzmir’in Kınık İlçesi sınırlarında, Soma Havzasında bulunan Yeraltı Linyit Madenimizde 18/12/2021 tarihinde saat 20.40’da ayak arkasındaki boşluğun ani oturması ile meydana gelen basıncın etkisiyle oluşan güçlü hava ve toz akımı neticesinde, çoğu ayakta tedavi edilen arkadaşlarımız dahil toplam 45 kişi etkilenmiştir. 3 ayrı hastaneye sevk edilmiş arkadaşlarımızın çoğunluğu taburcu edilmiştir, 10 arkadaşımızın tedavisi devam etmektedir. Söz konusu olayda herhangi bir can kaybı olmaması en büyük tesellimiz olmuştur. Vardiyada yer altında görevli tüm çalışma arkadaşlarımız derhal tahliye edilerek, tahlisiye ekiplerince yer altı güvenlik tedbirleri alınmıştır. Meydana gelen olayın herhangi bir patlama veya göçükle ilgisi bulunmamaktadır. Yaralılara acil şifalar, tüm çalışma arkadaşlarımıza geçmiş olsun dileriz. Arkadaşlarımızın sağlık durumuyla ilgili bilgilendirmeye devam edeceğimizi, kamuoyuna arz ederiz” denildi.

GÖÇÜK İLE İLGİLİ SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Isparta’ya gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Ticaret ve Sanayi Odası’nda Enerji Koordinasyon Toplantısına katıldı. Burada gazetecilere açıklamalarda bulunan Bakan Dönmez, İzmir’in Kınık ilçesindeki maden ocağındaki göçük ile ilgili konuşarak “Yaralı işçilerimiz süratle hastanelere kaldırılarak tedavi edildi. Büyük kısmı ayaktan tedavi edildi. En ağır yaralı işçimiz bir kol kırıklığı yaşamış durumdadır. Şu anda Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü teknik ekipleri olay yerine intikal ederek olayın nedeniyle ilgili inceleme ve denetimleri başlattı. Ben bir kez daha işçilerimize, ailelerine, halkımıza geçmiş olsun dileklerimi yinelemek istiyorum. İnşallah bundan sonra bu ve benzeri olayları bir daha yaşamayız” dedi.

Maden işçisi Mütfü Yıldırım

Madenci Deniz Yıldız

 

İzmir’de maden ocağında göçük! Valilik, kaymakamlık ve bakandan farklı rakamlar