Göç İdaresinden Pandemi Sebebiyle Türkiye’den Çıkış Yapamayan Yabancılara İyi Haber

Yayın tarihi: 12 Ekim 2020 Pazartesi 9:10 pm - Güncelleme: 15 Ekim 2020 Perşembe 12:12 am

İlandır

Göç İdaresi yayınladığı genelge ile Türkiye’de kaçak kalan ve pandemi sebebiyle çıkış yapamayan yabancılara yönelik kısıtlamaları askıya aldı. Genelge kapsamında Turizm amaçlı ikamet izni kısıtlamasına tabi ülke vatandaşlarının ikamet izinlerinin uzatılmaması ve Covid 19 pandemisi sebebiyle ülkelerine çıkış yapamamaları nedeniyle ülkemizde illegal duruma düştükleri ve eğitim, sağlık gibi temel hizmetlere erişim noktasında çeşitli mağduriyetler yaşadıkları tespit edildiğinden pandemi koşullarının durumuna göre yeniden değerlendirme yapılmak üzere ‘turizm amaçlı ikamet izni kısıtlaması’ uygulaması ikinci bir talimata kadar askıya alınmıştır.

15 Haziran tarihinde yayınlanan genelgeye göre Covid-19 pandemisi sebebiyle ikamet izinlerini uzatamayan ve aynı süreçte Türkiye’den çıkış yapamayan yabancılar için ikamet izni kısıtlamaları geçici süreliğine askıya alındı. İlgili genelge uyarınca, yabancıların Türkiye’den çıkışlarının mümkün hale geldiği andan itibaren 1 ay içinde çıkış yapmaları gerekiyor.

1 Ay Süre Tanındı

Göç İdaresi tarafından yapılan açıklamada oturma izni sona eren ve kaçak duruma düşen yabancılara ayrıca 1 aylık bir çıkış süresi tanınıyor. Açıklama şu şekilde : “Bu kapsamda yabancıların her ülke özelinde ulaşımın mümkün hale geldiği tarihten itibaren 1 (bir) ay içinde Türkiye’den çıkış yapmaları gerekmektedir. Belirtilen sürenin aşılması halinde ise giriş yasağı ve 492 sayılı Harçlar Kanunundan kaynaklanan idari para cezası uygulanacaktır.”

Özellikle Avrupa’da PCR Testi Kabul Ediliyor

Türkiye’de ikamet izinleri son bulan yabancıların, farklı ülkelere gidebilmeleri için farklı kriterler bulunuyor. Yeni tip koronavirus Covid-19’un ortaya çıkışıyla birlikte tüm kuralların değiştiği hayatımızda seyahat edenlerin en çok merak ettiği konulardan biri hangi ülkelerin nasıl bir pandemi politikası yürüttüğü oldu. Ülke girişlerinde uygulanan PCR testi ve karantina süreçleri ise ayrı bir soru işareti yaratıyor. Çünkü uygulanan kurallar her ülkeye ve gün geçtikçe değişen yeni kararlara göre farklılıklar gösteriyor. Seyahate çıkmadan önce özellikle bilet alacağınız hava yolundan gideceğiniz ülkede uygulanan giriş koşulları hakkında mutlaka bilgi alınmasını tavsiye ediyoruz. Avrupa’da Almanya, Avusturya, Belçika ve Fransa gibi ülkeler PCR testini zorunlu tutarken, İngiltere’de test ve karantina istenmiyor. Orta Doğu ve Afrika’da Mısır, Lübnan, Suudi Arabistan, Ürdün ve Katar PCR testi istiyor ve uygulanacak karantina süreleri değişiklik gösteriyor. Bunun yanı sıra Türkiye’de geçerli bir çalışma izni bulunan yabancılar için de Türkiye’ye giriş ve çıkışlarda aynı prosedürlerin geçerli olduğunu hatırlatmak isteriz.