Gizlilik iOS’te tavan yapacak

Yayın tarihi: 16 Aralık 2020 Çarşamba 8:30 am - Güncelleme: 15 Aralık 2020 Salı 12:39 pm

Mozilla gizlilik konusunda Apple’ın önümüzdeki yıl sunacağı yeni özelliği destekleyeceğini açıkladı. Gizlilik iOS’te tavan yapacak.

Facebook da dahil olmak üzere çeşitli şirketler gizlilik konusunda son 2 yıldır tökezliyor. Buna rağmen Apple önümüzdeki yılın başlarında yeni iOS 14 Uygulama İzleme Şeffaflığı özelliğini piyasaya sürecek. Mozilla, Apple’ın gizililik konusundaki çabalarını öven yeni bir bildirge yayınladı.

Mozilla, Apple’ın ATT özelliğinin kullanıma sunulmasını zaten bir kez ertelediğini ve bunun bir daha olmayacağını söylüyor. Mozilla, “Apple’ın tüketici gizliliğini koruma kararlılığını güçlendirmeye yardımcı olma kararı için muazzam bir desteğe ihtiyacımız var.” diyor.

Apple’ın izleme önleme özelliklerinin planlanan uygulaması, tüketiciler için büyük bir kazanç olacak. Kullanıcıların birçoğu telefonlarındaki uygulamalar arasında izlenebileceklerinin farkında bile olmayabilir. 2019 Mozilla-Ipsos anketi, iPhone kullanıcılarının yarısının IDFA’nın ve uygulamalar tarafından devam eden veri toplamanın varlığından haberdar olmadığını ortaya koydu. Dahası, varlığını bilen tüketiciler bu özelliği nasıl kapatacaklarını bilmiyorlardı.

Artık, kullanım noktasında izlemeyi devre dışı bırakma seçeneğiyle, tüketiciler, gizliliklerini korumak için telefonlarının ayarlarını gözden geçirmek zorunda kalmayacak. Ancak önce Apple’ın değişikliği uygulaması gerekiyor.

Mozilla gizlilik

Apple, geliştiricilere değişikliklere hazırlanmak için daha fazla zaman vermek amacıyla özelliği ertelediğini söyledi. Kullanıma sunulduğunda, kullanıcılar farklı uygulamalar arasında izlemeyi devre dışı bırakabilecek. Geliştiricilerin ayrıca bir kullanıcıyı uygulamalar veya web siteleri genelinde izlemeden önce izin istemeleri gerekecek.

Facebook, Uygulama İzleme Şeffaflığı özelliğinin en sesli eleştirmenlerinden biri oldu ve reklam gelirinin yüzde 40’a kadar düşmesine neden olabileceğini söyledi.

Apple, Facebook ve reklamverenlerin bu tepkisi karşısında şimdiye kadar geri adım atmadı. Ancak Apple, gizlilik denetimi özelliklerinin uygulanmasını geciktirdi. Şirketin güçlü kalmasını ve iPhone kullanıcılarına bu gelişmiş gizlilik özelliğini mümkün olan en kısa sürede sağlayacağını düşünüyoruz.

iOS 14.3 güncellemesi yayınlandı! İşte yenilikleri!

Uygulama İzleme Şeffaflığı özelliğine Ayarlar uygulamasını açtıktan sonra Gizlilik menüsünü arayarak ve İzleme bölümünü arayarak erişilebilir olacak. Bu özelliğin 2021’in başlarında kullanıma sunulması planlanıyor.