Giyim sektöründe derin ‘kriz’

Yayın tarihi: 29 Ağustos 2023 Salı 7:21 am - Güncelleme: 29 Ağustos 2023 Salı 7:21 am

Giyim sektöründeki durgunluk nedeniyle son 1 yılda 150 bin istihdam kaybı yaşandı. Maliyetlerdeki artış hazır giyimdeki ihracatı düşürdü, alıcılar Hindistan ve Bangladeş’e yöneldi.

Cumhuriyet’te yer alan habere göre; Türkiye’de artan maliyetler ve belirsizlik üretimle birlikte ihracatı da vuruyor. Bu durumdan en fazla etkilenen sektörlerden biri hazır giyim geliyor. Türkiye’nin hazır giyim ihracatı yılın ilk 7 ayında yüzde 7 azaldı. Kapasite kullanım oranı Haziran 2023’te yüzde 70.8’e kadar geriledi.

Yılbaşından bu yana durgunluk yaşanan hazır giyimde sorunlar geçen haziran ayı ile birlikte ortaya çıktı. Cumhuriyet’te yer alan bilgiye göre; birçok atölye ve fabrika kapanma noktasına gelirken toplu üretim tesisi satışları da başladığı iddia edildi.

Bu gelişmeden en çok etkilenen kesim olan makineciler, yaşananları 2000 krizine benzetiyor. Hazır giyimci durgunluğa dayanamayıp atölyesini satmak isterken makineci “Herkes kapatıyor alan yok. Bizim de ödeme dengemiz bozuldu” diyor.

ENFLASYON YAŞANIYOR

İstanbul’da faaliyet gösteren Sandıkçı Makine’nin sahibi Mustafa Sandıkçı satışların geçen yıla göre yarı yarıya düştüğünü belirterek “Şubatta durgunluk başladı. Ramazan Bayramı’ndan bu yana da piyasada hiç iş yok. Büyük fabrikalar da kapanıyor. Seçimden sonra toparlanma bekliyorduk ama olmadı. En son 2000 yılı krizinde görmüştüm böyle bir durgunluğu” dedi.

Ekonomik kriz giyim ve tekstili vurdu! “İşten çıkarmalar artarak devam edecek”