Gıdada koronavirüs tehlikesi

Yayın tarihi: 20 Ocak 2021 Çarşamba 5:50 pm - Güncelleme: 20 Ocak 2021 Çarşamba 5:50 pm

Çin’de bir dondurma fabrikasındaki üründe koronavirüs tespit edilmesine ilişkin konuşan Prof. Dr. Işıl Var, bu gelişmenin gıdaların taşıyıcı olduğunu gösterdiğini açıkladı.

Çin’de bir fabrikada dondurmalardan alınan numunelerde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tespit edilmesi,  yayılma şekillerine ilişkin tartışmalara neden olurken Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Işıl Var’dan da açıklama geldi.

Dondurmalarda koronavirüse rastlanmasının, virüsün gıdalarda bir süreliğine kaldığını gösterdiğini belirten Var, “Şimdi de bir dondurma fabrikasındaki üründe koronavirüsün hem de yeni mutantının bulunduğuyla ilgili bir haber geldi. Yani aslında koronavirüs gıdanın etrafında dolaşıyor. Gıdadan bulaşmaz deniyor, neye göre bulaşmaz? Hangi çalışmayı yaptınız da bulaşmadığını söyleyebiliyorsunuz. Bugüne kadar böyle bir veri yok elimizde deniliyor. Bugün veriler gelmeye başladı. Umarım bu veriler korkutucu bir duruma gelmez” dedi.

“İNSANA BULAŞMAMASI SÖZ KONUSU OLAMAZ”

Dondurulmuş gıdalarda çıkan koronavirüsün gıdalarda bir süre kalabildiğinin göstergesi olduğunu belirten Var, şu ifadeleri kullandı:

“Covid-19’un gıdada bulunması durumunda; ki bu gösterildi, o zaman bunun insana bulaşmaması diye bir şey söz konusu olamaz diye düşünüyorum. Sadece her virüsün bulunduğu ortamda kalış süresi farklıdır. O da işte onun genetik yapısıyla ilgilidir ve bunun yüksek güvenlikli laboratuvarlarda mutlaka araştırılması gerekiyor. Eğer dondurulmuşlarda bu çıktıysa büyük bir ihtimalle gıdalarda bir süreliğine kaldığı söz konusu. Yapılan çalışmada eğer bunu bulabiliyorlarsa gıdaların taşıyıcı olabileceği ortaya çıktı demektir”