Gündem

Gıda skandalları bitmiyor! Bu kez 'kalp' yedirdiler

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 'taklit ve tağşiş' yapan firmaların listesi güncellendi. Konya'da Turkuaz Restaurant'ın Adana kebabının içine kalp eklendiği tespit edildi. Başka bir restoranın ise sucuğun içine kanatlı et karıştırdığı listede yer aldı.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, ekim ayı itibari ile sağlığı tehlikeye atabilecek gıdaların denetimi için yeni sistemin devreye girdiğini belirtti. Taklit ve tağşiş yaptığı laboratuvar testleri sonucunda tespit edilen gıdaların üreticileri ifşa edilmeye başlandı. Bakanlık, firmaların listesini güncelleyerek kamuoyuna sundu. Güncellenen listede, ciddi ihlaller tespit edildi. 

Konya'da faaliyet gösteren Turkuaz Restaurant'ın  Adana kebabının içerisine kalp koyması dikkat çekti. Kısmetoğlu Et ve Et Ürünleri firmasının ise kangal sucuğun içerisine kanatlı et koyduğu tespit edildi.

Listede; zeytinyağına tohum yağı karıştırıldığı, bazı macun ürünlerinde ilaç etken maddesi bulunması ve baharatlara yabancı madde eklenmesi gibi ihlaller de yer aldı.

YENİ SİSTEM İLE SAĞLIKSIZ ÜRÜNLER ANLIK PAYLAŞILACAK

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı "Bugüne kadar olan eski sistemde; taklit veya tağşiş yapıldığı laboratuvar sonucuyla tespit edilen gıdalar ile kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye düşürecek şekilde bozulmuş, değiştirilmiş gıdalar, Bakanlığımız tarafından altı aşamalı bürokratik bir süreçle yönetiliyordu. Bunlar uzun süreçler aldığı için kamuoyu duyurularında uzun aralıklar meydana geliyordu. Herhangi bir yayınlama periyodu yoktu ve toplu şekilde yayınlanmaktaydı. Yeni sistemde kamuoyu duyuruları anlık olarak, elektronik ortamda tüketicilerimizle paylaşılacak" dedi.