Gezi’nin yıl dönümünde İstiklal Caddesi’nde 59 gözaltı! Polisten sert müdahale

Yayın tarihi: 31 Mayıs 2023 Çarşamba 7:28 pm - Güncelleme: 1 Haziran 2023 Perşembe 6:40 am

Çok sayıda yurttaş çağrı üzerine Gezi direnişinin 10. yılında Taksim’de bir araya geldi. Bariyerleri aşarak Taksim’de İstiklal Caddesi’nde ‘Boyun Eğme’ pankartı asan TKP’lilere polis biber gazıyla müdahale etti. İstanbul Valiliği 59 kişinin gözaltına alındığı duyururken Avukat Dayanışması ise “Gezi gözaltılarını takip etmek için geldiğimiz İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü’nde an itibari ile darp edilerek tamamen bina dışına sürüldük” açıklamasında bulundu.

İstanbul’un Beyoğlu ilçesi sınırlarındaki Taksim’de 27 Mayıs 2013’te Gezi Parkı’ndaki ağaçların kesilerek yerine Topçu Kışlası yapılmasına karşı başlayan daha sonra adalet, demokrasi, özgürlük talebiyle tüm Türkiye yayılan Gezi Direnişi 10 yaşında.

Taksim’de Gezi Direnişini anmak için toplanmalar başladı. Yurttaşlar ‘Direne direne kazanacağız’, ‘İsyan, devrim, özgürlük’, ‘Her yer Taksim, her yer direniş’, Bu daha başlangıç mücadeleye devam’, ”Hak, hukuk, adalet’ sloganları attı. Türkiye İşçi Partisi (TİP) Milletvekili Ahmet Şık sosyal medyadan o anları “Gezi 10 yaşında” notuyla paylaştı.

GEZİ TUTUKLULARI İÇİN ÖZGÜRLÜK TALEBİ

Gezi’nin 10’uncu yılında yapılan basın açıklamasında Gezi eylemleri nedeniyle açılan davalarda tutuklanan Tayfun Kahraman, Hakan Altınay, Can Atalay, Mücella Yapıcı, Mine Özerden ve Çiğdem Mater için adalet ve özgürlük talep edildi.

Gerçekleştirilen basın açıklamasında, “Gezi Parkı’nı koruduğumuz için gurur duyuyoruz. 10 yıl geçmesine rağmen o günkü adaletsizlikler ve eşitsizlikler devam ediyor. Umudu büyüteceğiz, adaleti mutlaka bu topraklara getireceğiz” ifadeleri kullanıldı.

İpek Sokak’taki Taksim Dayanışması’nın eyleminde Gezi eylemleri sırasında hayatını kaybedenlerin isimleri tek tek okundu, kitle “Yaşıyor” diyerek karşılık verdi.

Gezi direnişinin 10’uncu yıldönümünde Taksim abluka altında

POLİSTEN SERT MÜDAHALE

Gezi’nin 10’uncu yılında anma eylemleri için bariyerleri aşarak Taksim’de İstiklal Caddesi’nde Boyun Eğme pankartı asan ve ‘Boyun eğme, memlekete sahip çık sloganları atan Türkiye Komünist Partisi (TKP) üyelerine polis müdahale etti. Polisin sert müdahalesinde eylemcilere yakın mesafeden biber gazı sıkıldı.

“ONURLU DİRENİŞİMİZİN BAŞLADIĞI YERDE BİR ARADAYIZ”

Türkiye Komünist Partisi Gezi Direnişi’nin 10. yıldönümünde İstiklal Caddesi’nde bir eylem gerçekleştirdi. 10 yıl önce AKM’ye asılan Boyun Eğme pankartını bu kez Demirören AVM’ye asan TKP’liler, eylemde “Her Yer Taksim Her Yer Direniş”, “Boyun Eğme Memlekete Sahip Çık”, “Bu daha başlangıç mücadeleye devam” sloganları attı. İstiklal Caddesi’nde yürüyüşe geçen TKP’lilere eylemin ilk dakikalarında polisin müdahalesiyle karşılaştı.

TKP’nin sosyal medya hesaplarından yapılan paylaşımlarda “10 yıl önce gerici AKP iktidarına karşı milyonların sokağa döküldüğü onurlu direnişimizin başladığı yerde bir aradayız.

Boyun eğmeyenler kazanacak, biz kazanacağız!”, Tüm engellemelere baskıya rağmen sözümüzü haykırmaya devam ediyoruz. Bu karanlığı, umutsuzluğu yırtıp atacağız.” ifadeleri kullanıldı. Çok sayıda TKP üyesinin gözaltına alındığını da duyuran Parti, “Hukuksuz gözaltıların derhal serbest bırakılmalıdır” dedi.

İstiklal Caddesi’nde bulunan TKP İstanbul İl Başkanı Senem Doruk İnam eylemin ardından şu açıklamada bulundu:

“Haziran Direnişi bize yan yana gelince ne kadar güzel ne kadar güçlü olduğumuzu göstermişti, AKP’nin yarattığı karanlığa boyun eğilmeyeceğini göstermişti. Şimdi hep birlikte direnişten ne öğrendiğimizi gösterme zamanı; umutsuzluğa ve karanlığa yer yok. Bir kez daha halkımıza sesleniyoruz: Boyun Eğme, gerçek bir kurtuluş için örgütlen. Biz ülkemizden vazgeçmeyeceğiz ve bu ülkeyi hakettiği şekilde yöneteceğiz. Bizim insanlarımız hak ettikleri şekilde refah içinde ve mutlu yaşayacaklar bu ülkede. Halkımıza sözümüzdür, mutlaka başaracağız. Bugün burada hukuksuz bir şekilde gözaltına alınan arkadaşlarımız derhal serbest bırakılmalıdır”

59 GÖZALTI

İstanbul Valiliği, Taksim Gezi Parkı eylemlerinin yıl dönümünde yürüyüş yapmak isteyen 59 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

İstanbul Valiliği tarafından yapılan açıklamada, “Gezi eylemlerinin yıl dönümü gerekçesiyle bugün saat 19.00 sıralarında, Beyoğlu ilçemizin İstiklal Caddesi ve ara sokaklarında 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na aykırı olarak, izinsiz toplu yürüyüş yapmak isteyen ve tüm uyarılara rağmen dağılmayan 59 şahıs gözaltına alınmıştır” ifadeleri kullanıldı.

AVUKATLARLA GÖRÜŞTÜRÜLMÜYORLAR

Gözaltına alınanların avukatlarla görüştürülmediği bildirildi. Avukat Dayanışması tarafından yapılan açıklamada “Gezi gözaltılarını takip etmek için geldiğimiz İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü’nde an itibari ile darp edilerek tamamen bina dışına sürüldük” denildi.