Gezi’de engelli kalan yurttaşa Danıştay’dan ret!

Yayın tarihi: 2 Haziran 2021 Çarşamba 10:33 am - Güncelleme: 2 Haziran 2021 Çarşamba 10:33 am

Gezi Parkı eylemleri sırasında, ayağından yaralanarak engelli kalan Aydın Aydoğan’ın İçişleri Bakanlığı hakkında açtığı tazminat davasındaki ret kararı Danıştay tarafından onandı. Aydoğan’ın “temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte” bulunmadı. Aydoğan, kararı Anayasa Mahkemesi’ne taşıyacağını açıkladı.

Gezi eylemleri sırasında polisin attığı gaz fişeği sonucu engelli kalan Aydın Aydoğan’ın İçişleri Bakanlığı hakkında açtığı 101 bin liralık tazminat talepli davası yerel mahkeme ve istinaf mahkemesi tarafından reddedilmişti.

Dosya, Danıştay’a taşındı. Temyiz dilekçesinde, Aydoğan’a ilk müdahaleyi yapan hekimin davada şahitlik yapabileceği; onun, polisin gaz fişeğiyle yaralanması sonucu engelli kaldığı ifade edilerek, “Türkiye’de yaşanmış, içeriği ve meydana gelişi itibariyle, olayımızla örtüşen bir Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararı bulunmaktadır. Şimdilik yalnızca Fransızca dilinde yayımlanan kararın hukukçu bir tercüman tarafından çevrilerek sayın mahkemenize sunulması için süreye ihtiyacımız bulunmaktadır” denildi.

Aydoğan’ın temyiz talebini Danıştay 10. Dairesi değerlendirdi. Daire, tazminat talebinin reddine ilişkin kararı onadı. Karar, Aydoğan’ın “temyiz nedenlerinin kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte olmadığı” gerekçesine dayandırıldı.

Aydoğan, Danıştay’ın kararını şöyle yorumladı:

“İki ameliyat epikriz raporlarını ve yüzde 43 sürekli engelli raporunu sunmamıza rağmen Danıştay dosyayı dahi hiç okumadan, bu şekilde bir karar almıştır. Ayrıca, dava surecince davaya şahit dinletmek istedik. Mahkeme ve savcılık, şahitlerimizi dinlemeye dahi tenezzül etmeden karar alabiliyor. Lakin uydurma, ‘gizli tanık’ adı altında insanları gece vakti evlerinden alıp cezaevlerine atabiliyorlar.

“ANAYASA MAHKEMESİ’NE TAŞIYACAĞIZ”

Adaletin ne hale geldiğinin ders niteliğinde örnekleridir, bu bir hukuk ve adalet mücadelesidir. Yakın zamanda gördük, devletin içinde adalet ve hukuk çıkınca ortada sadece mafya türü bir çete kaldığını gördük. Aslında biz bunları yıllar önce görmüştük… Bu davayı da Anayasa Mahkemesi’ne taşıyacağız. Ülkeye hukuk ve adalet gelince bu davalar hukuk fakültelerinde ders olarak okutulacak.”