Gezi tutuklusu Mücella Yapıcı’nın ‘çıplak arama davası’nın duruşmasına katılmasına izin verilmedi

Yayın tarihi: 8 Temmuz 2022 Cuma 4:13 pm - Güncelleme: 8 Temmuz 2022 Cuma 4:13 pm

Gezi davasında tutuklanarak ceza evine konulan 72 yaşındaki Mücella Yapıcı‘nın, kızı Cansu Yapıcı ile birlikte çıplak aramaya maruz kalmasına yönelik açılan davanın duruşmasına katılmasına izin verilmedi.

Gezi direnişi davası tutuklusu Mücella Yapıcı ve kızı Cansu Yapıcı’nın, gezi direnişi sırasında gözaltına alınarak çıplak aramaya maruz bırakılmasına yönelik açıklan dava İstanbul 11’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya Bakırköy Cezaevi’nde tutulan Mücella Yapıcı bizzat katılmak istedi. Talebi mahkeme tarafından kabul edilmeyen Yapıcı, duruşmaya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katılmak istedi. Ancak mahkeme bu talebi de kabul etmedi. Sanık polisler Levent M., Songül E. K. ve Canan B. ise duruşmaya katılmadı. Polis Levent M.’nin Bolu T Tipi Cezaevi’nde olduğu öğrenildi.

TANIKLAR DİNLENDİ

Diken’in haberine göre, Duruşmada tanık polislerden Bilal K. ifade verdi. K., şunları söyledi: “İstanbul Organize Şube Müdürlüğü’nde görevliydim o dönem. Konuyu hatırlıyorum. İlaçların verilmemesiyle ilgili idari soruşturma başlatılmıştı. İftira attığı için hakkında suç duyurusunda bulunulacaktık. Nezarette de kalmamıştı, iki gün sonra evinde kaldı zaten. Gözaltı süresi bittiğinde de nezarete gelmeden adliyeye gitti. Söyledikleri tamamen iftiradan ibarettir. Çıplak aramayı bilemeyiz çünkü aramalar kapalı odada yapılıyor. Tutulduğu ortak kullanılan bir nezaretti.”

Tanık ifade verirken avukat Nagihan Bulduk, tanığın görevden uzaklaştırıldığını söyledi. Bulduk, tanığın sanıklarla aynı dönemde, aynı şubede komiser yardımcısı olarak çalıştığını bu nedenle beyanlarına itibar edilemeyeceğini belirtti.

Avukat Bulduk, Yapıcı’nın duruşmaya getirilmediğini hatırlatarak, bir sonraki duruşmaya getirilmesi için talepte bulundu. Mahkeme başkanı da mahkemenin daha önceki talebi reddetmediğini savundu.

Sanık Levent M.’nin avukatı Ruken Mustafaoğlu, tanığa “Kötü muamelede bulunun talimatı aldınız mı” diye sordu. Tanık K. böyle bir talimat almadığını söyledi. K., nezarethaneyle polislerin durduğu yerin aynı havalandırma sisteminden yararlandığını öne sürdü ve havalandırmanın kapatılmadığını savundu.

Tanıktan sonra katılan Cansu Yapıcı söz aldı. Yapıcı, annesiyle birlikte bir hücrede tutulurken Yapıcı’nın ikinci gün hiçbir gerekçe gösterilmeden kapıdan daha uzak ve hava almayan bir hücreye konulduğunu, kendisinin de hücrede tek kaldığını anlattı. Cansu Yapıcı annesine ilacının verilmediğini de tanık olduğunu söyledi. Tanık polis K. karşılık olarak “Orası bir hücre değil, nezarethane. Şüpheli sayısı çok olunca bazen oraya alınırdı” dedi.

Sanık avukatları da Mücella Yapıcı ve Cansu Yapıcı’nın tanık olarak dinlettiği kişilerin doğruyu söylemediğini öne sürdü.

Mahkeme, sanık polis Levent M. ile Mücella Yapıcı’nın bir sonraki duruşmaya SEGBİS aracılığıyla katılabilmesi için yazı yazılmasına karar verdi. Bir sonraki duruşma 1 Aralık saat 13:30’da görülecek.

Mücella Yapıcı’nın kelepçeli muayenesine Türk Dişhekimleri Birliği’nden tepki