Gezi Parkı Amerikalı yazarın romanına konu oldu!

Yayın tarihi: 27 Mayıs 2020 Çarşamba 9:46 am - Güncelleme: 27 Mayıs 2020 Çarşamba 10:41 am

İstanbul’da 7 yıl önce yaşanan Gezi Parkı eylemleri Amerikalı yazar Elliot Ackerman’ın 2013’teki olayların etrafında kurguladığı “Red Dress in Black & White” (Siyah-Beyaz Kırmızı Elbise) romanına konu oldu.

Gezi Parkı eylemleri denince akla ilk gelen karelerden birinde yer alan, güvenlik güçlerinin tazyikli suyla müdahale ettiği kırmızılı kadın şüphesiz kitabın ismine ilham kaynağı olmuş.

Ackerman romanında, emlak işi ile uğraşan Murat, eşi Catherine ve evlat edindikleri oğulları William’ın hikayesini anlatıyor. Catherine’in sevgilisi Peter ve ABD Konsolosluğunda görev yapan Kristen de romanda hayat bulan karakterlerden. Hikaye Catherine’in, Gezi Parkı eylemlerinin sonrasına denk gelen bir dönemde sevgilisi Peter ve oğlu William ile ülkesine dönme isteği üzerine kurulu.

“KAOS VE DÜZEN DENGESİ”

Eleştirmenler, romanın ana karakterlerinin içinde bulunduğu, gitmekle kalmak arasındaki ikilemi, Murat’ın ne yapacağı konusundaki belirsizliği ve William’In gerçek ailesi ile ilgili sır perdesini ‘kaos ve düzen’ arasında gidip gelen bir dengede tutarak anlatıldığını, iniş çıkışların Gezi eylemleri zamanında yaşanmış olmasının yanı sıra dönemin ruhunu da yansıttığını söylüyor.

Knopf Yayınevinden çıkan kitabın hikayesi Temmuz 2016’ya kadar uzanıyor. Hikayedeki iki karakter arasında geçen son diyalog 15 Temmuz darbe girişiminin bir gün öncesine denk geliyor.