Gezi Direnişi 11 yaşında!

Yayın tarihi: 28 Mayıs 2024 Salı 2:37 pm - Güncelleme: 28 Mayıs 2024 Salı 2:37 pm

Taksim’deki Gezi Parkı’na AKP iktidarının yaptırmak istediği topçu kışlasına karşı çıkan yurttaşların eylemiyle başlayan Gezi Direnişi 11 yaşında. Gezi Direnişi sırasında polisin orantısız müdahalesi sonrası 8 yurttaş katledilmişti.

İstanbul Taksim’de bulunan Gezi Parkı’ndaki ağaçların kesilerek yerine Topçu Kışlası ve alışveriş merkezi yapılmasına karşı başlayan, daha sonra da tüm Türkiye’ye yayılarak büyük kitlelere ulaşan Gezi Direnişi’nin üzerinden tam 11 yıl geçti. Direniş kısa bir sürede milyonlarca kişinin adalet, demokrasi, özgürlük talebiyle büyüyen bir harekete dönüştü. İçişleri Bakanlığı’nın verilerine göre 79 ildeki eylemlere 2.5 milyon kişi katıldı.

Direniş sırasında Berkin Elvan, Hasan Ferit Gedik, Mehmet Ayvalıtaş İstanbul’da, Ali İsmail Korkmaz Eskişehir’de, Ethem Sarısülük Ankara’da, Abdullah Cömert ve Ahmet Atakan Antakya’da, Medeni Yıldırım ise Diyarbakır’daki eylemlerde polisin orantısız müdahalesi nedeniyle yaşamını yitirmişti.

Gezi Direnişi davasında 18 yıl cezası onanan Çiğdem Mater: Türkiye koca bir şaka ama buna ne kadar gülebiliriz?

BİBER GAZI KANSER YAPTI 11 AY SONRA YAŞAMINI YİTİRDİ

Mehmet İstif ise eylemleşmelerde ağzına sıkılan biber gazı nedeniyle dil kökü kanseri olup 11 ay sonra hayatını kaybetmişti

CEZA YAĞDI

Gezi Direnişi davasında Osman Kavala’ya “cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ni ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçlamasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmişti. Mahkeme, Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater, Ali Hakan Altınay, Mine Özerden, Can Atalay, Tayfun Kahraman ve Yiğit Ali Ekmekçi ise “yardım” suçlamasından 18’er yıl hapis cezası verilmişti

Kaynak: TELE1