Gezi davasında kritik gün!

Yayın tarihi: 17 Şubat 2020 Pazartesi 7:17 pm - Güncelleme: 17 Şubat 2020 Pazartesi 8:08 pm

Gezi Parkı direnişine ilişkin 16 sanığın yargılandığı davada yarın önemli bir gün. Görülecek 7’nci duruşmada mahkeme heyeti yargılananların savunmalarını soracak. Savunmaların tamamlanmasının ardından hükmün açıklanması bekleniyor. En başından bugüne kadar dava sürecine göz atalım.

İstanbul’da 2013 yılında Taksim Gezi Parkı’nda ağaçların sökülerek yerine askeri kışla yapılmak istenmesine karşı başlayan ve dalga dalga tüm Türkiye’ye yayılan eylemlerin ardından ilk soruşturma o dönem anayasal suçlara bakan savcı Muammer Akkaş tarafından başlatıldı.

17-25 Aralık operasyonlarının ardından görevden alınarak hakkında FETÖ soruşturması başlatılan Akkaş yurt dışına kaçtı.

FETÖ’CÜ SAVCI DAVAYI YENİDEN AÇTI

2013 yılında rafa kaldırılan Gezi soruşturması 4 yıl sonra FETÖ’cü savcının hazırladığı dosya üzerinden yeniden açıldı. Önce 2017 Ekim ayında Osman Kavala tutuklandı.

Bir yıl sonra 16 Kasım 2018’de aralarında Kavala’nın kurucusu olduğu Anadolu Kültür’ün bazı yöneticilerinin de yer aldığı yeni bir gözaltı dalgası yaşandı.

Gezi iddianamesindeki tanık polisler FETÖ’cü çıktı

20 Şubat 2019’da hazırlanan iddianamede 16 kişiye “Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme” suçlaması yöneltildi.

İddianamede Kavala’nın üyesi olduğu açık toplum Vakfı’nı George Soros bağlantılı Açık Toplum Enstitüsü’ne yakın olduğu yazıyor. Enstitünün bazı ülkelerde isyan başlattığı savunuluyor.

Ayrıca sivil itaatsizlik yönteminin uygulayıcısı Ivan Maroviç’in Mısır’da olduğu bir tarihte Mehmet Ali Alabora’nın da orada olduğu belirtilerek, Alabora’nın sahnelediği ‘Mi Minör’ adlı oyunla halkı galeyana getirmeye çalıştığı öne sürülüyor.

AİHM HAK İHLALİ DEDİ

AİHM, 10 Aralık’ta tutukluluğu ile ilgili hak ihlali kararı vererek Osman Kavala’nın derhal serbest bırakılmasını istedi. Mahkeme karara karşın tahliye taleplerini reddetti.

AİHM kararına rağmen tahliye edilmeyen Osman Kavala’dan açıklama

YARIN GEZİ İÇİN KRİTİK GÜN

Gezi Parkı davasında şu ana kadar altı duruşma yapıldı. 6 Şubat’ta duruşma savcısı esas hakkındaki mütalaasını açıkladı.

Gezi Parkı davasında sona doğru yaklaşılırken yarın gerçekleşecek 7’nci duruşma oldukça önemli. Yarın görülecek duruşmada karar çıkması bekleniyor.

18 Şubat’ta yapılacak yedinci duruşmada mahkeme heyeti, esas hakkındaki mütalaaya karşı yargılananlardan savunmalarını soracak.
Savunmaların tamamlanmasının ardından hükmün açıklanması bekleniyor.

Osman Kavala, Mücella Yapıcı, Tayfun Kahraman, Can Atalay, Yiğit Aksakoğlu, Çiğdem Mater Utku, Mine Özerden, Ali Hakan Altınay, Ayşe Pınar Alabora, Mehmet Ali Alabora, Can Dündar, Gökçe Yılmaz, Handan Meltem Arıkan, Hanzade Hikmet Germiyanoğlu, İnanç Emekçi ve Yiğit Ali Ekmekçi.

Gezi Direnişine katılan ve davaya sahip çıkan vatandaşlar ise yarın duruşma için çağrı yaptı.

İşte İstanbul’dan dava için Silivri’ye gidecek olan otobüslerin kalkış saatleri ve yerleri: