Gezi avukatları AYM’ye gitti

Yayın tarihi: 9 Haziran 2022 Perşembe 5:00 pm - Güncelleme: 9 Haziran 2022 Perşembe 5:33 pm

Gezi davası avukatları, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde tutuklanan 8 tutuklu için Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) hak ihlali başvurusu yaptı.

Gezi davası avukatları, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Gezi davasında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan Osman Kavala ve 18’er yıl hapis cezasına çarptırılan diğer sanıklar Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater, Ali Hakan Altınay, Mine Özerden, Tayfun Kahraman, Can Atalay ve Yiğit Ali Ekmekçi için AYM’ye hak ihlali başvurusunda bulundu.

TELE1’e konuşan Gezi davası avukatı Akçay Taşçı şunları söyledi:

Dilekçemizi sunduk. Temel olarak kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkında başvuru yaptık. Müvekkillerimizin tutuklu yargılanıyor olmalarının hak ihlali olduğu iddiası da temelde. Müvekkillerimiz çok uzun süredir bu suçtan tutuklu yargılanıyorlar. Haklarındaki iddianın ve hükmün ne olduğunu bilerek bu yargılamaya devam ettiler. Haklarında yurtdışı yasağı olmadığı dönemde bile yurtdışına çıkmayanlar oldu. Çıkıp geri gelenler oldu. Bu kararın verebileceğini tahmin etmelerine rağmen geri döndüler. Ancak mahkeme kararı verdiği gün tüm bu durumu biliyor olmasına rağmen tutuklama tedbirine başvurdu ve “kaçma şüphesi” yazdı. Bunun çok büyük bir hukuk rezaleti olduğu kanaatindeyiz. İhlalin kendisi tutuklama kararı olmasının dışında siyasi sahiplerle tutuklama kararı, insan olmaya yakışmayan davranışlar, ifade özgürlüğü ihlali gibi başvurular yaptık.

Gezi Davası’nda gerekçeli karar açıklandı