Çağlayan Adliyesi önünde protesto! Özgür Özel: Ant olsun ki hesabını soracağız

Yayın tarihi: 25 Nisan 2022 Pazartesi 6:47 pm - Güncelleme: 26 Nisan 2022 Salı 12:31 am

Gezi Davası’nda karar çıktı. Mahkeme heyeti sanıklara ceza yağdırdı. Karara siyasilerden tepki yağarken, duruşmanın görüldüğü Çağlayan Adliyesi önünde de protesto ve basın açıklamaları düzenlendi.

2013’teki Gezi Parkı eylemlerine ilişkin beraat kararının bozulmasının ardından iş insanı Osman Kavala’nın da aralarında bulunduğu 17 sanıklı davada karar çıktı. Mahkeme, Osman Kavala’ya ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi. Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater, Hakan Altınay, Can Atalay, Mine Özerden, Yiğit Ali Ekmekçi, Tayfun Kahraman’a da 18’er yıl hapis cezası verildi. Mahkemenin kararına ise tepki yağdı.

ÖZGÜR ÖZEL İSYAN ETTİ

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Özgür Özel, Çağlayan Adliyesi’nin önünde yaptığı açıklamada kararın hukuki olmadığına dikkat çekerek şunları söyledi:

“Burada bugün sonlanan davada hukukun ve adaletin gereği yapılmadı. Sadece ülkeyi yöneten bir tek adamın gönlü yapıldı. Sayın Kavala’nın deyimiyle Türk hukuk sisteminde olmayan bir halk jürisinin başkanı olarak kendi kendini atamış birisi mahkemenin kararını tanımıyor. Ve diyor ki tanımıyorum, ve saygı duymuyorum. O mahkemeler ki güçlerini yetkilerden ve en üstte de Anayasa’dan alırlar. Hakim talimatını hiçe sayan mahkeme bağımsızlığını yok eden birisi anayasal bu yetkileri tanımadığı için aslında kendini tanımıyor. Kendinin meşruiyetini ortadan kaldırıyor. Bugün burada verilen karar sadece ve sadece paranoyak bir yönetim anlayışın sonucudur. Ötekileştirme, hedef gösterme ve şeytanlaştırmanın son noktasıdır. O kan emerek yaşayan bir vampir gibi bugün bir kez daha Türkiye Cumhuriyeti’nde hepimizin, herkesin adalet talebinin kanını emerek biraz daha yaşamaya çalışmaktadır. Adaletin kanını emen bu vampire bizim hiçbirimizin, hiçbir yapının tek başına gücü yetmez. Ama hepimizin gücü yeter.

Hesap soracağız, ant olsun ki AKP’nin zulüm ettiği herkesin hesabını teker teker soracağız.”

 

TAKSİM DAYANIŞMASI: KARARI REDDEDİYORUZ

Taksim Dayanışması adına konuşan Akif Burak Atlat kararı kabul etmediklerini vurgulayarak “Bizler adalete inanan demokrasiye inanan bu memleketin kurumları olarak, bu memleketin demokrasi güçleri olarak bu kararı reddediyoruz. Bu hukuki değil siyasi bir karardır. Kimse bizim bu zulmü kabul edeceğimizi düşünmesin. Ama bilin ki bu geçici. Bu günler gelip geçecek. Sonunda biz kazanacağız. Gezi onurumuzdur” diye konuştu.

 

Gezi davasında karar: Osman Kavala’ya ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası