Taksim’de OHAL manzaraları: ‘Zorbalık biter, Gezi kalır’

Yayın tarihi: 31 Mayıs 2021 Pazartesi 4:29 pm - Güncelleme: 31 Mayıs 2021 Pazartesi 11:21 pm

Taksim Dayanışması’nın Gezi direnişinin 8’inci yıldönümü için yapmak istediği açıklama Beyoğlu Kaymakamlığı’nca  yasaklandı. Engellemeye rağmen yapılan açıklamada, “Zorbalık biter, Gezi kalır” denildi.

Taksim Dayanışması’nın Gezi direnişinin 8’inci yıldönümü dolayısıyla yapmak istediği basın açıklaması Beyoğlu Kaymakamlığı tarafından pandemi gerekçesiyle yasaklandı. Taksim Dayanışması’nın Makine Mühendisleri Odası önünde yapacağı açıklama için alanda bekleyen gazetecilere polis, “Boşuna tripotlarınızı kurmayın. Açıklamaya yapmalarına izin vermeyeceğiz” dedi.

Artı Gerçek’ten Yağmur Kaya’nın haberine göre; kitlenin Makine Mühendisleri Odası önünde bekleyişi devam ederken, kolluk kuvvetleri İstiklal Caddesi olmak üzere, açıklamanın yapılacağı sokağı geniş abluka altına aldı. İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) yapacağı açıklama öncesi de bina önü ablukaya alındı.

BEYOĞLU KAYMAKAMLIĞI’NDAN YASAK

Beyoğlu Kaymakamlığı da  Gezi Parkı eylemlerinin yıl dönümünde Taksim’de basın açıklaması, toplantı ve gösteri yürüyüşünün yasaklandığını duyurdu. Kaymakamlık açıklamasında şöyle denildi:

“31/05/2021 Pazartesi günü saat 19:00’da İpek Sokak’ta -TMMOB MMO Önü- sosyal medya (Twitter) hesaplarından yapılacağı duyurulan yürüyüş, basın açıklaması veya benzeri açık alan etkinliklerine ayrıca Beyoğlu İlçesi sınırları içerisinde aynı konunun devamı niteliğinde gerçekleştirilmek istenen etkinliklere İstiklal Caddesi, Taksim Meydanı ve çevresi ile İpek Sokak ve çevresinin toplantı ve gösteri yürüyüşü alanı olarak belirlenmediğinden 2911 sayılı Toplantı ve Yürüyüşleri Kanununun 10. ve 17. Maddeleri, 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu 32. Maddeleri gereğince ve covid 19 tedbirleri kapsamında MÜSAADE EDİLMEYECEKTİR.”

METRO KAPATILDI

Öte yandan İstanbul Valiliği de alınan kararla Metro İstanbul’un Taksim istasyonunun ikinci bir emre kadar kapatıldığını duyurdu. Valilik açıklamasında “İstanbul Valiliği kararınca M2 Yenikapı-Hacıosman Metro Hattı’nın Taksim istasyonu, F1 Taksim-Kabataş Füniküler Hattı bugün 16:00 itibarıyla ikinci bir emre kadar kapatılacaktır. M2 Hattı trenlerimiz, Taksim istasyonunda durmadan seferlerine devam edecektir” denildi.

TAKSİM’DE POLİS ABLUKASI

İstiklal Caddesi’ne çıkan tüm sokaklar polis tarafından kapatıldı. Sokaklardan İstiklal’e giriş ve çıkışlar polis kontrolü ile gerçekleştirildi. İnsan Hakları Derneği önünde toplanan yurttaşların, TMMOB binasına gitmesine polis tarafından izin verilmedi.

Yurttaşlar burada, “Halka değil çetelere barikat”, “Barikatı aç” sloganları attı. Avukat Can Atalay, İçişleri Bakanlığına “Ailelerin de içinde olduğu grubun buraya gelmesi engelleniyor. Barikatları açın, halkın önündeki barikatları açın. Arkadaşlarımız gelmeden başlamayacağız” diye çağrı yaptı.

ELVAN: BU BERKİN ELVAN KORKUSU

Gezi’de polisin attığı biber gazı kapsülüyle başından yaralanarak yaşamını yitiren Berkin Elvan’ın annesi Gülsüm Elvan, “Bu Berkin Elvan’ın korkusudur. Tayyip bir daha gör bu korkuyu. Ne yaparsan yap elim her zaman yakandadır” dedi.

Polis kitlenin TMMOB önüne geçişine izin vermedi. Bu sebeple TMMOB önünde ve Kuyu Sokak’taki yurttaşlar eş zamanlı basın açıklama yaptı. Açıklamada “Acil demokrasi istiyoruz. Haklarımızı istiyoruz. Alana kadar direneceğiz” denildi.

Uzun süren tartışmaların ardında ailelerin girişine izin verildi. Berkin Elvan’ın annesi Gülsüm Elvan, TİP Milletvekili Ahmet Şık, HDP Milletvekili Serpil Kenalbay, EMEP Genel Başkanı Ercüment Akseniz, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, Sol Parti temsilcisi Alper Taş ile çok sayıda sendika ve demokratik kitle örgütü temsilcisinin katıldığı eylemde hazırlanan basın açıklamasını Taksim Dayanışması adına Av. Can Atalay paylaştı.

8 yıl önce iktidar hakları gasbettiği, kentsel hafızayı yok ettiği ve doğayı ranta kurban ettiği için direnişe geçtiklerini söyleyen Atalay, “Biz Gezi’de söylemiştik. Pandemi süreci bir kez daha gösterdi ki bu iktidar halkına yabancıdır. Yasaklar, cezalar hep halka, tüm imtiyazlar ise bir avuç muktedirden yanadır. Ne halkın sağlığı, ne yoksulluğu, açlığı, işsizliği ne de gençlerin geleceksizliği umurlarındadır” dedi.

“DEĞİL 3 KEZ 10 KEZ YARGILASANIZ DA…”

Gezi Direnişi’ne dair açılan davalarda alınan iki beraat kararına rağmen Gezi davasının üçüncü kez açıldığına dikkat çeken Atalay, “Bir, iki yetmedi üçüncü kez torba dava ile adını kirletmeye çalışıyorlar. Değil üç; beş, on, bin kere de yargılasanız Gezi’nin haklılığı ve gerçekliği karşısında her seferinde yenileceksiniz. Gezi, defalarca ortaya saçılan mafya-devlet-sermaye-çete ilişkilerine benzemez. Onlar çetelerle, mafyayla rant peşinde koşarlar, biz bir fidana su vermek için” dedi.

“GEZİ RUHU BOĞAZİÇİ’NDE, İKİZDERE’DE, GÜRPINAR’DADIR…”

Gezi Direnişi ruhunun bugün hâlâ devam ettiğine dikkat çeken Atalay şunları söyledi: “Gezi ruhu Boğaziçi’ndeki gençlerdedir, 142 gündür her hava koşulunda rektörlüğe sırtını dönerek bekleyen akademidedir. Gezi Direnişi, İstanbul Sözleşmesi için tüm yurtta sokaklara çıkan, kolluk şiddetine rağmen pes etmeyen kadınlardadır, İkizdere’de yolları kesilse de dik yamaçlardan, sarp yollardan iş makinaları önüne çıkmayı başaran, Van Gürpınar’da üzerlerine ateş açılsa da haklarını savunmaya devam eden köylülerdedir. Biz size yalvarmayacağız, çayımızı satacağız diyen ve geri çekilmeyi reddeden Hopa’nın emeğine sahip çıkışındadır Gezi.

1 Mayıs alanlarında saldırıp gözaltına aldığınızda, kolları arkadan kelepçelenmiş, başı asfalta yapıştırılmış olsa da kameralara gülümsemeyi başaran gözlerdedir Gezi. Soma’da, Çorlu’da, Hendek’te, Aladağ’da ve ülkeye yayılmış tüm kadın cinayetleri davalarında yükselen adalet taleplerindedir Gezi.”

Gezi’de yükseltilen “Acil demokrasi ve adil, özgür ve eşit bir ülkede yaşama hakkı” taleplerinin geçerliliğini koruduğu belirten Atalay, “Gezi’de canlarımızı bıraktık. Mehmet Ayvalıtaş, Abdullah Cömert, Ethem Sarısülük, Hasan Ferit Gedik, Medeni Yıldırım, Ahmet Atakan, Ali İsmail Korkmaz ve Berkin Elvan için direneceğiz! Düşlerdeki özgür dünyayı kuracağız. Onlara sözümüzdür. Gezi bizim dünümüz değil geleceğimizdir. Kayyumlarla, kararnamelerle gasp edilen demokrasinin parlak ve temiz geleceği için en somut dayanağımızdır. Mazide kalmayacak kadar büyük ve hayatidir. Gezi burada, Gezi biziz! 8 yıldır meydanlardayız. Hâlâ bir aradayız, her yerdeyiz. Gezi’de söylemiştik, bugün de sözümüz aynıdır: Saraylar yıkılır, çeteler dağılır, zorbalık biter! Karanlık gider, Gezi kalır” dedi.

BOĞAZİÇİLİLER PANKART ASTI

‘Kayyum rektör’ Melih Bulu’ya yönelik protestoların devam ettiği Boğaziçi Üniversitesi’nde ise öğrenciler, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) binasına ‘Boğaziçi direnişinden Gezi direnişine selam olsun!’ pankartı astı.

BOĞAZİÇİLİLERE POLİS MÜDAHALESİ

Boğaziçili öğrenciler, polis araçlarının Güney Meydan’a indiğini belirtti. Öğrenciler, “Gezi’nin yıl dönümünde okulunu savunan arkadaşlarımızın çadırlarına müdahale ediliyor. Gezi’nin simge pankartında denildiği gibi “Siz yokken burada olan ağaçların siz giderken de burada selam duracaklarını” kayyum Melih Bulu’ya da onun sığındığı odaklara da tekrar hatırlatıyoruz” dedi.

CAMİ AÇILIŞI SERBESTTİ

“Covid-19 koşulları” gerekçesi gösterilerek toplanmaya uygun olmadığı belirtilen Taksim’de geçen hafta AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın katıldığı cami açılışı yapılmıştı. Açılışta yüzlerce kişi bir araya gelmiş, Taksim Meydanı’nda ve Gezi Parkı’nda namaz kılınmıştı.

AHMET ŞIK: MAFYA DÜZENİNE TESLİM OLMUŞSUNUZ

Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, kitlenin önünü kesen polise seslendi. Şık, “Bir mafya düzenine teslim olmuşsunuz. Bu mafyaya ortak olmaktan vazgeçin. Bu insanlarla sizi karşı karşıya getirenlere itiraz etmezseniz siz de hapse gireceksiniz. Hiç kuşkunuz olmasın. Daha birkaç yıl önce sizin teşkilatınıza çöken çetenin elemanlarının nerede olduğuna bakın ve karar verin. Daha üç gün önce mali şubeden 70 polisi sürdüler. Sırf komployla tutuklanan arkadaşınıza sahip çıktığı için” ifadelerini kullandı.

13 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

İstanbul’un Fatih ilçesine bağlı Kocamustafapaşa Mahallesi’nde Gezi Parkı eylemlerinin 8’inci yıl dönümü nedeniyle yapılmak istenen basın açıklamasına yapılan polis müdahalesinde 13 kişi gözaltına alındı.

Gözaltına alınanların Vatan Caddesi’nde bulunan İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldüğü öğrenildi.

Taksim Camii açıldı, Erdoğan Gezi’yi hedef aldı!