Gerilim tırmanıyor! Lübnan’dan İsrail’e roketli saldırı

Yayın tarihi: 8 Ekim 2023 Pazar 10:18 am - Güncelleme: 8 Ekim 2023 Pazar 4:45 pm

Lübnan İsrail’e roketli saldırı düzenledi. Lübnan Hizbullah’ı Şeyh Dağlarının güneyindeki Şeba beldesinin karşısındaki zirvelerden birinde bulunan İsrail gözlem noktasını vurdu. İsrail ordusundan yapılan açıklamada ‘her türlü senaryoya hazır oldukları’ belirtidi. İsrail ordusu, Lübnan’ın güneyinden fırlatılan iki rokete yanıt olarak topçu atışlarıyla bölgeyi yeniden vurdu. saldırıda ik, çocuğun yaralandığı bildirildi.

İsrail ordusu, Lübnan’dan İsrail topraklarına roketli saldırı düzenlendiğini duyurdu. Ordudan yapılan yazılı açıklamada, Lübnan tarafından İsrail’e silahlarla ateş açıldığı belirtildi.

Açıklamada, bu olaydan bir kaç dakika sonra ise yine Lübnan topraklarından İsrail’e doğru roketlerle saldırı gerçekleştirildiği kaydedildi.

İsrail ordusunun her türlü senaryoya hazır olduğu belirtilen açıklamada, saldırıda can ya da mal kaybı yaşanıp yaşanmadığına dair bilgi paylaşılmadı.

SALDIRIYI LÜBNAN HİZBULLAH’I ÜSTLENDİ

Lübnan’daki Hizbullah Hareketi, İsrail sınırındaki askeri noktalara yapılan saldırıyı üstlendiklerini duyurdu. Hizbullah tarafından yapılan yazılı açıklama, örgüte yakınlığıyla bilinen Mayaden TV’nin internet sitesi tarafından paylaşıldı. Açıklamada, Hizbullah’ın, Lübnan’a ait ancak İsrail işgali altında olan Kefr Şuba’daki 3 askeri noktaya yönelik saldırıyı üstlendiği ifade edildi.

Açıklamada ayrıca saldırının çok sayıda topçu atışı ve roketle gerçekleştirildiği kaydedildi.

İSRAİL’DEN KARŞILIK

İsrail ordusu, Hizbullah’ın İsrail’e yönelik saldırıyı üstlenmesinden hemen sonra yazılı açıklama yaptı. Ordudan bir kaynağa dayandırılan açıklamada, Kefr Şuba’da yer alan Hizbullah’a ait çadırların vurulduğu ifade edildi.

BM’DEN İTİDAL ÇAĞRISI

Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Barış Gücü (UNIFIL), Lübnan ile İsrail sınırında yaşanan gerginliğin daha da artmaması için taraflara itidal çağrısı yaptı. Lübnan ve İsrail arasındaki “Mavi Hat” olarak tanımlanan sınırı denetlemekle görevi UNIFIL, Lübnan topraklarından İsrail’e fırlatılan roketler ve ardından İsrail’in buna karşılık vermesiyle başlayan gerginliğe ilişkin yazılı açıklama yayımladı.

Gerginliğin daha ciddi bir boyuta ulaşmaması için her iki tarafla temas halinde olduklarını aktaran UNIFIL, güçlerinin görevlerinin başında kalmaya devam edeceğini belirtti.

Açıklamada, her iki tarafa da güvenlik durumunun daha da kötüleşmemesi için itidalli davranma çağrısında bulunuldu.

SALDIRILAR YENİDEN BAŞLADI

İsrail ordusunun, Lübnan’ın güneyinden fırlatılan iki rokete yanıt olarak topçu atışlarıyla bölgeyi yeniden vurduğu belirtildi.

Lübnan resmi ajansı NNA’da yer alan habere göre, Lübnan’ın güneyindeki Kefr Şuba Tepeleri ve Sedane bölgesinde yeniden gerginlik başladı.

Kefr Şuba bölgesinden İsrail’e 2 roket fırlatılmasının ardından İsrail’in de Kefr Şuba Tepeleri ve Sedane bölgelerini topçu atışlarıyla vurduğu ifade edildi.

İsrail saldırısında 2 çocuğun yaralandığı ve bölgedeki hastaneye kaldırıldıkları kaydedildi.

Öte yandan Lübnan devlet televizyonu “Tele Liban”, X sosyal medya platformundan yaptığı açıklamada, İsrail’in daha önce insansız hava araçlarıyla vurduğu sınırdaki çadırların Hizbullah tarafından yeniden kurulduğunu bildirdi.

İsrailli Haartez gazetesinden geçilen haberde de, İsrail’in kuzeydeki Lübnan sınırı yakınında bulunan Safed kentinde Patriot Hava Savunma Sistemi’ni aktif hale getirip ateşlediği kaydedildi.

Hizbullah’a yakınlığı ile bilinen Al Mayadeen TV’nin internet sitesindeki haberde ise, İsrail’in Lübnan’dan gelecek İHA saldırısı tehdidine karşı savunma sistemini aktif ettiği belirtildi.

HİZBULLAH’TAN ‘TARAFSIZ DEĞİLİZ’ AÇIKLAMASI

Terör örgütü Hizbullah’ın Lübnan’daki Yürütme Konseyi Başkanı Haşim Safiyuddin, Beyrut’un Dahiye bölgesinde Hamas ve diğer Filistinli gruplara destek için düzenlenen eylemde konuştu. Safiyuddin, İsrail ile Hamas arasındaki çatışmalarda Hizbullah’ın ‘tarafsız olmadığını’ vurguladı.

Hamas’ın başlattığı ‘Aksa Tufanı operasyonu’ sonrası İsrail Gazze’deki bakanlık binasını vurdu