Gerilim tırmanıyor! ‘ABD’nin askeri tesislerini vuracağız’

Yayın tarihi: 6 Ocak 2020 Pazartesi 12:29 pm - Güncelleme: 6 Ocak 2020 Pazartesi 12:29 pm

ABD ile İran arasında yaşanan gerilimde korkutan bir açıklama geldi. Geçen hafta cuma günü İran Devrim Muhafızları lideri Tümgeneral Kasım Süleymani’nin insansız hava aracıyla düzenlenen saldırıda öldürülmesinin ardından İran’ın ruhani lideri Ali Hamaney’in askeri danışmanı Hüseyin Deghan açıklamalarda bulundu. ABD’nin saldırısına askeri yanıt vereceklerini vurgulayan Deghan CNN International’a özel bir röportaj verdi. Kesinlikle askeri bir yanıt vereceklerini dile getirdi. Deghan, ABD’nin askeri tesislerinin hedef alınacağını da duyurdu.

ABD Başkanı Donald Trump’ın Twitter üzerinden yaptığı tehditleri de gündeme getiren Deghan, savaşı Amerika’nın başlattığını söyledi. Deghan, “Bu nedenle yaptıklarına denk bir karşılığı kabul etmeliler. ABD ve Başkan Trump bize doğrudan saldırdı, biz de aynı şekilde karşılık vereceğiz. Bu süreci sona erdirecek tek, bize vurdukları darbeye denk bir darbe almaları. ABD bundan sonra yeni bir döngü peşinde olmamalı” dedi.

“BİR ANLAMI KALMADI”

Deghan, karşılık verme konusunda aceleleri olmadığını ve hedeflerini dikkatlice seçeceklerini açıklarken, “Tepkimiz akıllıca olacaktır ve zamanı gelince en büyük etkiyi yaratacak şekilde olacaktır” dedi. İran’ın Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de Deghan’la aynı doğrultuda bir açıklama yaparak, “Amerikalılar Süleymani’nin öldürülmesinin sonuçlarını sadece bugün değil gelecek yıllarda da yaşayacak” demişti.

İran’ın ruhani lideri Hamaney’in askeri danışmanı olarak görev yapan Deghan, ABD’ye zamanı gelince saldıracaklarını açıkladı. Deghan, gerilimin diplomasi yoluyla çözülmesi konusunda da, “Bakın biz farklı sebeplerle ABD yönetimiyle müzakere yapmak istemedik. Şimdi Süleymani’ye olanların ardından müzakere etmenin ya da ilişki kurmanın bir anlamı kalmadı. Bu imkansız” dedi.

Deghan, Trump’ın Twitter’daki “52 noktayı vururuz” tehdidi ile ilgili de, “Bu mesajlar saçma ve absürt. Eğer o 52 diyorsa biz de 300 deriz ve biz vuracağımız yerleri biliriz. Hiçbir Amerikan askeri personeli, hiçbir Amerikan siyasi merkezi, hiçbir Amerikan askeri üssü ve hiçbir Amerikan gemisi güvende olmayacak. Trump, uluslararası yasaları bilmiyor. Birleşmiş Milletler kararlarını tanımıyor. O bir gangster ve bir kumarbaz” dedi.

İran’da Süleymani’nin cenaze töreni Tahran’da gerçekleşti. Törene İran’ın ruhani lideri Hamaney’in yanı sıra Cumhurbaşkanı Ruhani ve üst düzey yetkililerle İran halkı katıldı. Deghan, “Bütün İranlılar Kasım Süleymani’dir. Onun yerine gelecek olan kişi, 20 yıldır onunla çalışan birisi. Onunla aynı yaklaşımı ve metodu var. İran’ın kendi çıkarlarını koruma yaklaşımı bin kat arttı. Bizim şehitlik mantığımız var” dedi.