Gergerlioğlu: Sahte video görüntüleri savcılık tarafından kullanıldı

Yayın tarihi: 21 Mart 2021 Pazar 2:40 pm - Güncelleme: 21 Mart 2021 Pazar 5:25 pm

TBMM’de gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılan HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun ifadesinin detayları ortaya çıktı. Gergerlioğlu’na vekilliğinin düşürüldüğü gün Genel Kurul’dan HDP grubuna geçerken Abdullah Öcalan’a yönelik sloganı atıldığı iddiası soruldu. Gergerlioğlu, “Çekim kayıtları gazetecilerdedir. Sahte video görüntüleri savcılık tarafından kullanılmıştır” derken, avukatı Kerem Altıparmak videonun 2016’da Youtube’a yüklendiğini ancak internet sitelerinde yeniymiş gibi servis edildiğini söyledi.

Milletvekilliğinin düşürülmesinin ardından TBMM’den çıkmayıp HDP grubunda başlattığı ‘Adalet Nöbeti’ sırasında gözaltına alınan Gergerlioğlu, Kavaklıdere Polis Merkezi’nde verdiği ifadenin ardından sağlık kontrolü için hastaneye götürüldü. Savcılık ifadesini aldıktan sonra Gergerlioğlu’nu serbest bıraktı.

Gergerlioğlu polis merkezindeki ifadesinde gözaltına alınırken yaşadıklarını da anlattı. Gergerlioğlu, polislere namazını kılmak istediğini söylemesine rağmen “Karakolda kılarsınız” dediklerini belirterek, “Sabah namazı vaktinin geçeceğini söyledim ancak izin vermeyip koluma hızlıca girerek, beni koşar adım götürmeye başladılar” dedi. Gergerlioğlu ayakkabısını ve kıyafetlerinin giyilmesine de izin verilmediğini söyledi. Güç kullanılarak polis aracına bindirildiğini söyleyen Gergerlioğlu, sağ el ikinci parmağını bükmekte zorlandığını belirterek, “İfade ve ibadet özgürlüğüm ihlal edilmiştir ve güç kullanılmak suretiyle darp edildim” dedi.

‘NEDEN MECLİS’TESİNİZ?’ SORUSUNA YANIT

Gergerlioğlu’na vekilliğinin düşürülmesine karşın neden TBMM Genel Kurulu’nun terk etmediğini soruldu. Gergerlioğlu bu soruya, “Meşru bir karar olmadığı için milletin vekili olmama nedeniyle Anayasa’nın uygulanmasını istedim. Genel Kurul’da bulunurken karar okunduğu için 17 Mart 2021 günü 19.25’te Genel Kurul’dan çıktım, parti grup toplantı odasına geçtik ve orada bu kararın hukuksuzluğuna ve Anayasa’ya aykırılığına dair çeşitli açıklamalar yaptım. Milletvekilliğim o esnada düşmüş olabilir ama milletin bir ferdi olarak bu hukuksuzluğa itiraz ettim” diye yanıt verdi.

Devamında ise polisler “TBMM’de milletvekilliğiniz düşmesine rağmen kalmaya devam ederek buradan sosyal medya üzerinden canlı yayınlar ve video paylaşımları yaptığınız yönündeki iddialar ile ilgili söyleyecekleriniz nelerdir?” sorusunu yöneltti. Gergerlioğlu şu yanıtı verdi: “Milletin Meclisinde milletin bir ferdinin bulunması suç mudur? Milletin meclisinde milletin ferdinin bulunması suçu mu uyduruldu. TBMM demokrasinin beşiği, milletin temsiliyet yeridir. Eski bir milletvekili ve bir vatandaş olarak TBMM bulunmam açıklamalar yapmamdan daha doğal bir şey olamaz. Anayasamız ifade özgürlüğünü tanır ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi bunun bir vatandaş için en geniş halini sunar. Esas olan vatandaşların özgürlüğü hakkı ve hukukudur. 83 milyon kişinin sorunları halletmek için başvuracağı yer TBMM’dir ve ne üzücü ki milletin meclisinde neden bulunduğum bana sorulmaktadır.”

“SAHTE GÖRÜNTÜLER SAVCILIK TARAFINDAN KULLANILDI”

Gergerlioğlu’na Genel Kurul’dan HDP grubuna geçerken Abdullah Öcalan’a yönelik sloganı atıldığı iddiası da soruldu. Gergerlioğlu iddiaya şöyle cevap verdi: “Çekim kayıtları gazetecilerdedir. Sahte video görüntüleri savcılık tarafından kullanılmıştır. Bu görüntüler içinde bulunduğum grup ile alakalı değildir. Genel Kurul kapısında arkadaşlarım ile topluca çıktıktan sonra grup toplantı odasına geçeceğimizi ve oradan ayrılmayacağımı, AYM kararını bekleyeceğimi söyledim. Bütün bu kayıtlar gazetecilerde mevcuttur. Bana gösterilen video görüntüleri benim ve içinde bulunduğum topluluk ile alakalı değildir.”

Gergerlioğlu savcılığın delil olarak sunduğu videodaki saat ile kendisini HDP grubuna geçtiği saat arasındaki farka da dikkat çekti.

AVUKAT ARAN: VİDEOLAR 5 YIL ÖNCESİNE AİT

Gergerlioğlu’nun avukatı Kerem Altıparmak da terör propagandası yapıldığına ilişkin videonun 3 Mayıs 2016 yılında Youtube’a yüklendiğini ancak internet sitelerinde sanki olay yeniymiş gibi servis edildiğini söyledi.

Avukat Sercan Aran da ilgili videoya dair, şunları söyledi: “Bu video internetten yaptığımız kısa araştırma neticesinde 2 gün önce 18.03.2021 günü ‘Avaz Türk’ isimli haber sitesinin Youtube sayfasından yeniymiş gibi kamuoyuna servis edilmiştir ve gelinin durum itibariyle müvekkil 5 yıl önceye ait ve içerisinde olmadığı bir olay dolayısıyla sanki olay 4 gün önce gerçekleşmiş suç işlemiş gibi isnatlarda bulunulmaktadır. Bu isnatlar gerçeğe aykırıdır” dedi.

TBMM’de gözaltına alınan Gergerlioğlu serbest bırakıldı