Gercüş’teki tecavüz olayı Meclis’te… HDP’li Uca: Kimler ne için korunmaktadır?

Yayın tarihi: 7 Aralık 2020 Pazartesi 12:13 pm - Güncelleme: 7 Aralık 2020 Pazartesi 5:32 pm

Batman’ın Gercüş ilçesine bağlı bir köyde 15 yaşındaki bir çocuğa tecavüz edilmesinin ardından başlatılan soruşturmada, aralarında uzman çavuş, polis ve korucuların da bulunduğu 27 erkeğin isminin geçtiği iddia edildi. Başsavcılık olayı yalanlayarak dosya hakkında ‘gizlilik’ kararı verdi. HDP Batman Milletvekili Feleknas Uca ise olayı Meclis’e taşıyarak, “Haber erişiminin engellenmesiyle bu olay örtbas edilmeye mi çalışılmaktadır? Öyle ise kimler ne için korunmaktadır?” diye sordu.

HDP Batman Milletvekili Feleknas Uca, Gercüş’te 15 yaşındaki çocuğa tecavüz edilmesiyle ilgili basına yansıyan iddiaları, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün yanıtlaması istemiyle Meclis’e taşıdı.

Batman’da ’15 yaşındaki çocuğa 27 kişi tecavüz etti’ iddiası

Emniyet’ten ‘Gercüş’ açıklaması: 27 şahıs tespit edilerek adli süreç başlatılmıştır

HDP’li Uca’nın verdiği soru önergesi şöyle:

“TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Adalet Bakanı Abdulhamit GÜL tarafından Anayasa’nın 98. ve İçtüzüğün 99. maddesi gereğince yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim.

Batman’ın Gercüş ilçesine bağlı bir köyde geçtiğimiz günlerde 15 yaşında bir çocuğun, karın ağrısı şikayeti ile gittiği hastanede gebe olduğu ve tecavüze uğradığı olaya ilişkin çocuğun şikayeti üzerine aynı köyden M.A. ve V.A. adlı iki erkeğin tutuklandığı haberi basında yer almıştır. genişletilerek ek bilgilere ulaşılan soruşturma kapsamında, cinsel istismar ve fuhuş iddiası ile aralarında uzman çavuş, polis ve korucuların da bulunduğu 27 erkeğin isminin geçtiği, fakat 11 erkeğin isminin soruşturma dosyasına eklendiği bilgisine ulaşılmıştır. Basının aktardığı bilgiler arasında, 15 yaşındaki çocuğun yanı sıra aynı köyden olan iki kadının da fuhuşa sürüklendiği iddiası yer almıştır. Öte yandan, olayı araştırmak için ilçede bulunan gazeteci de özel harekat polisleri tarafından önü kesilerek, “Kimsin, niye buradasın, neyi araştırıyorsun, ilçeye neden geldin” sorularını yöneltilmiştir.

Bu bağlamda;
1- Gercüş’te yaşanan bu olayla ilgili kaç kişi hakkında soruşturma başlatılmıştır?
2- Devletin kolluk kuvvetlerinin karıştığı bu tür olayların, Kürtlerin yoğun yaşadığı illerde sıkça meydana gelmesi tesadüf müdür? Yoksa bu bilinçli bir politika mıdır?
3- Bu sistematik istismarın sorumlularının yargılanmasını sağlamaya yönelik herhangi bir çalışmanız mevcut mudur?
4- Olayı araştıran gazetecilerin haber yapmaları neden engellenmektedir? Haber yapılan siteye erişim engelinin nedeni ve hukuki dayanağı nedir?
5- Haber erişiminin engellenmesiyle bu olay örtbas edilmeye mi çalışılmaktadır? Öyle ise kimler ne için korunmaktadır?
6- Çocuğun üstün çıkarının korunması amacıyla yargılamanın mağdur çocuk açısından psikolojik olarak sorunsuz geçmesi için Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile koordineli bir çalışma planlanmakta mıdır?
7- Kolluk kuvvetlerinin doğrudan isminin geçtiği kaç istismar davası mevcuttur? Hangi ilde kaç vaka vardır?
8- Son bir sene içinde Batman’da kolluk kuvvetlerinin karıştığı kaç istismar vakası meydana gelmiştir? Sorumlularla ilgili herhangi bir işlem yapılmış mıdır? Bu vakalarla ilişkili olarak kaç kişi tutuklanmıştır?”