Gerçekte Nimet Abla kim?

Yayın tarihi: 31 Aralık 2018 Pazartesi 6:21 am - Güncelleme: 31 Aralık 2018 Pazartesi 6:21 am

Milli Piyango’nun yılbaşı için belirlediği büyük ikramiye olan 61 milyon lirayı kazanmak isteyen yüzlerce kişi, Eminönü’ndeki milli piyango bileti gişesine akın etti. Soğuk ve yağmurlu havaya rağmen, uzun kuyruklar oluştu. Bu gişe, yıllardır, her yılbaşında uzun kuyrukların oluştuğu Nimet Abla piyango bayisi. Peki, yeni yıl heyecanıyla herkesin dilinde olan bu Nimet Abla kim?

Milli Piyango’nun yılbaşı için belirlediği büyük ikramiye olan 61 milyon lirayı kazanmak isteyen yüzlerce kişi, Eminönü’ndeki milli piyango bileti gişesine akın etti. Soğuk ve yağmurlu havaya rağmen, uzun kuyruklar oluştu. Bu gişe, yıllardır, her yılbaşında uzun kuyrukların oluştuğu Nimet Abla piyango bayisi.

Peki, yeni yıl heyecanıyla herkesin dilinde olan bu Nimet Abla kim?

Milliyet gazetesi yazarı Güngör Uras, yazısında Nimet Abla’yı anlattı.

İşte o yazı:

İstanbul’da Eminönü’nde Nimet Abla milli piyango gişesi önünde bir aydır kuyruk var. Sadece İstanbul’da yaşayanlar değil, Anadolu’dan gelenler, soğuk havada saatlerce kuyrukta bekleşerek bilet satın almaya çalışıyorlar.

Kim bu Nimet Abla? Neden insanlar Nimet Abla gişesinden bilet satın almak istiyorlar?

Nimet Abla’nın – Melek Nimet Özden’in (İstanbul 1899 – İstanbul 1978) hikâyesi 1928 yılında başladı.

Kocası, İsmail Özden, Eminönü Yeni Cami önündeki meydanda tütün sattığı ve sarraflık yaptığı dükkânında Türk Tayyare Cemiyeti’nin çıkardığı piyango biletlerini de satmaya çalışıyordu.

O yıllarda, piyango bileti satışını teşvik etmek için veresiye olarak da satılabilen biletlerin paralarını tahsil edemeyince büyük zarara uğradı. Tütün sattığı, sarraflık yaptığı dükkânı kapatmak zorunda kaldı.

İsmail Özden’in karısı Nimet Özden Türk Tayyare Cemiyeti’ne başvurarak kendi adına bayilik anlaşması yaptı.

Eminönü’ndeki dükkânda Tayyare Cemiyeti Piyangosu bileti satmaya başladı. Dükkânın tabelası değişti “Nimet Gişesi” oldu.