George Orwell’in kitaplarının telif hakları sona erdi, yayınevleri zaman kaybetmedi

Yayın tarihi: 4 Ocak 2021 Pazartesi 12:20 am - Güncelleme: 4 Ocak 2021 Pazartesi 12:20 am

İngiliz yazar George Orwell’in öllümünün üzerinde 70 yıl geçmesiyle eserlerinin telif hakları sona erdi; bir çok yayınevi zaman kaybetmeden Orwell’in kitaplarını basacağını duyurdu.

BBC Türkçe’de yer alan habere 21 Ocak 1950’de hayatını kaybeden İngiliz gazeteci ve romancı George Orwell’ın eserlerinin 70 yıl süren telif hakkı geçtiğimiz gün (1 Ocak Cuma) itibarıyla son buldu.

YAYINEVLERİ ZAMAN KAYBETMEDİ

Türkiye’de ve dünyada çok sayıda yayınevi de böylelikle Orwell kitaplarını varislerine telif ödemeden ilk kez basabilmek için kolları sıvadı. Türkiye’de Can Yayınları, Orwell kitaplarının pek çoğunun yayın haklarını elinde tutuyordu. Fakat İthaki, İş Bankası Kültür, Fom Kitap, Everest ve Kırmızı Kedi gibi yayınevleri de 1 Ocak itibarıyla Orwell kitaplarını basacağını duyurdu.

Ayrıca Orwell’in 1984, Hayvan Çiftliği gibi kült kitapları, istenmesi durumunda tiyatro veya bilgisayar oyunlarına ya da sinema filmlerine de konu olabilecek.

ORHAN VELİ’NİN ESERLERİNİN TELİF HAKLARI DA SONA ERECEK

Bu yıl Orwell gibi Orhan Veli Kanık ve Cesare Pavese gibi isimlerin eserlerinin de telif hakları son bulacak.

2019 yılında Türk yazar Sabahattin Ali eserlerine ait telif hakları da ortadan kalkmış ve çok sayıda yayınevi de kitapları basmıştı. Ömer Seyfettin, Mehmet Emin Yurdakul, Hüseyin Rahmi Gürpınar ve Halit Ziya Uşaklıgil’in eserlerinin de şu an telif hakları bulunmuyor.