Genco Erkal, “Cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla hakim karşısına çıktı

Yayın tarihi: 25 Kasım 2021 Perşembe 10:46 am - Güncelleme: 25 Kasım 2021 Perşembe 1:27 pm

Usta tiyatro sanatçısı Genco Erkal (83) hakkında, ‘Cumhurbaşkanı’na hakaret’ suçlamasıyla 4 yıla kadar hapis istemiyle açılan davanın ilk duruşması görüldü. Mahkeme davayı 11 Mart 2022 saat 09.30’a erteledi.

Genco Erkal’ın sosyal medya paylaşımları hakkında 5 yıl önce emniyete yapılan ihbarın değerlendirilmesi üzerine, ‘Cumhurbaşkanı’na hakaret’ iddiasıyla iddianame düzenlenmişti. Usta tiyatrocu, 2’si 5 yıl önce yapılmış toplamda 3 sosyal medya paylaşımı nedeniyle soruşturmaya tabi tutulmuş ve 19 Nisan 2021’de Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi’ne giderek ifade vermişti.

Genco Erkal, savcılığa ifade verdikten sonra yaptığı açıklamada paylaşımlarının hiçbirinde Cumhurbaşkanı’na hakaretin söz konusu olmadığını söyleyerek, “Başkanlık sistemine, ifade özgürlüğünün kısıtlanmasına, insanların, düşünceleri yüzünden hapis yatmalarına, doğanın katledilmesine, betonlaştırılmasına, yoksulları daha yoksul kılan bu acımasız bozuk ekonomik düzene, laik bir ülkede din olgusunun bu kadar ön plana çıkarılmasına ve sürekli dinin bir siyasi malzeme olarak kullanılmasına karşıyım” ifadelerini kullanmıştı.

Erkal’a destek olmak için piyanist Fazıl Say, Ece Dağıstan, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, TİP Milletvekili Ahmet Şık, Erkal’ın dostları ve hukukçular da duruşmaya geldi. Gazeteciler, ‘duruşma salonunun küçük olması’ nedeniyle salona alınmazken Erkal alkışlar eşliğinde duruşma salona girdi.

HAKİM DURUŞMAYI İZLETMEDİ

Genco Erkal ve avukatlarının hazır bulunduğu duruşmaya mahkeme hâkimi ‘duruşma salonunun küçük olması’ ve Covid-19 gerekçesiyle basın ve izleyici salona almadı. Avukat Turgut Kazan duruma itiraz ederek, “Biz böyle olacağını belirterek sizden büyük salon talep ettik” dedi. Mahkeme hâkimi, “Şu an bu ortam hem yargılama açısından hem de pandemi açısından sağlıklı değil. Avukatlar ve sanık ile bir gazeteci kalsın geri kalan dışarıya çıksın” diye konuşurken CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, “Ben çıkmayacağım adil yargılama hakkı gereği duruşmayı izleyeceğim” ifadelerini kullandı. TİP Milletvekili Ahmet Şık da, “Eğer sağlıklı bir karar almak istiyorsanız yargılamayı yapmadan beraat yapmalısınız. Mahkeme salonlarında sağlık değil hukuk tartışılır” dedi.

Erkal alkışlar eşliğinde duruşma salona girdi. Hâkim, içeriye giremeyen basın ve izleyicilerin takip edebilmesi için “duruşma salonunun kapısı açık kalsın” dedi. Genco Erkal’ın kimlik tespiti yapıldı. Hâkim, Genco Erkal hakkında düzenlenen iddianameyi özetledikten sonra Erkal, yargılamaya konu edilen tweetlerinde hakaret unsuru olmadığını söyledi.

‘DİPLOMAYI GÖRELİM DİYORUM’

Erkal, “Ayder Yaylası ile ilgili paylaşımla başlayayım. Bu iktidarın doğa ile arası pek sağlıklı olmamıştır. İnşaat ve beton aşkı doğa sevgisinin önüne geçmiştir. Erdoğan’ın diploması ile ilgili yaptığım paylaşım. Bir kurul, diplomanın paylaşılması isteğini ‘özel hayatın gizliliği’ kapsamında değerlendi. Bugüne kadar hiçbir Cumhurbaşkanımızın diploması tartışma konusu olmamıştı. Hepsi devlet arşivinde yerini aldı. Açık ve netti. Bu diplomayı görelim diyorum. Mizahi bir ifade var bu tweette. İroniktir. Ama neresi hakaret sayılabilir anlamıyorum doğrusu” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın avukatı söz alarak katılma talebinde bulundu. Avukat Ahmet Özel, “Suça konu paylaşımlarda alenen hakaret vardır. Gerçek olgular üzerinden yapılmayan eleştirilerle sınırlar aşılmıştır. Müvekkilimin kişilik hakları zarar görmüştür. Sanığın cezalandırılmasını istiyoruz” dedi.

DAVA ERTELENDİ

Mahkeme, esas hakkındaki savunmasını sunması için dosyanın savcılığa gönderilmesine karar vererek davayı 11 Mart 2022 saat 09.30’a erteledi.

Duruşma çıkışında adliye önünde basın mensuplarına açıklama yapan Genco Erkal, “Dava devam ediyor, Mart’a ertelendi. Devam ettiği için de çok fazla bir şey söylemek istemiyorum. Yazılı savunmamı birazdan eve gidince basına yazılı olarak ileteceğim. Başka bir şey söylemeyeceğim. Bana böyle bir fırsat verildiği için çok mutluyum aslında. Çünkü burada ben kendimi savunabiliyorum sizler de şahit olabiliyorsunuz. Bana yapılan suçlamaları açıkça savunabiliyorum. Sadece o suçlamaların cevabını değil, aslında dünya görüşümü bütün bu içinde yaşadığımız düzenin eleştirisini de dile getiriyorum. Bundan sonraki duruşmada da daha da çok konuşacağım” dedi.

Genco Erkal ‘cumhurbaşkanına hakaret’ten hakim karşısına çıkacak

Genco Erkal, Mustafa Kemal Atatürk’ü Nazım Hikmet’in şiiriyle andı