Gençlerin yüzde 54’ü psikolojik desteğe ihtiyaç duyuyor, yüzde 71’i gelecek görmüyor

Yayın tarihi: 1 Kasım 2022 Salı 9:52 am - Güncelleme: 1 Kasım 2022 Salı 9:54 am

TOG Vakfı’nın ‘Gençlerin İhtiyaçları Araştırması’na göre, gençlerin yüzde 54.2’si psikolojik desteğe ihtiyaç duyarken, yüzde 71’i ise Türkiye’de iyi bir geleceği olacağını düşünmüyor.

Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG), 6 Mayıs -11 Haziran tarihleri arasında KONDA Araştırma Ve Danışmanlık ortaklığıyla gerçekleştirdiği “Gençlerin İhtiyaçları Araştırması”sının sonuçlarını paylaştı. Araştırmaya, 17-30 yaş aralığındaki bin 542 kişi katıldı.

BURS DESTEĞİ ÖNCELİKLİ İHTİYAÇ

Cumhuriyet’ten Şevval Aydoğan’ın araştırmadan aktardığı bilgiye göre, gençlerin yüzde 59.3’ü öncelikli ihtiyaçlarının burs desteği olduğunu belirtti. Katılımcı her beş gençten birinin aylık hane gelirinin 500 TL’den az olması da dikkat çekti. Rapora göre, gençlerin yüzde 26.1’i geri ödemesiz burs alırken yüzde 38’i ise burs veya geri ödemeli öğrenim kredisi almıyor. Araştırmaya katılan gençlerin yüzde 37’si ailesinden herhangi bir harçlık almıyor, hem okuyup hem çalışan gençlerin yarısından fazlasının ise asgari ücretten düşük ücret alıyor.

YÜZDE 54’Ü PSİKOLOJİK DESTEĞE İHTİYAÇ DUYUYOR

Araştırmada gençlerin yaşam şartlarına dikkat çekildi. Araştırmaya katılan gençlerin yüzde 54.2’si psikolojik desteğe ihtiyaç duyduğunu söyledi. Araştırmaya göre gençlerin yüzde 37’si devlet yurdunda kalırken yüzde 34.2’si ise ailesinin yanında yaşıyor. Gençlerin yüzde 44.7’sinin de kendisine ait bir odası bulunmuyor.

SOSYAL AKTİVİTEYE PARA HARCAMAKTA ZORLANIYORLAR

Gençlerden sadece yüzde 64.5’nin bilgisayara sahip olduğunun belirtildiği rapora göre sosyalleşme çağında olan katılımcı gençlerin yüzde 42.5’i tiyatro sinema gibi aktivitelere para harcayamıyor.

YURT DIŞINA GİTMEK İSTİYORLAR

Araştırmaya gençlerin yaşadıkları ekonomik sorunlar da yansıdı. Rapora göre gençlerin yüzde 71.3’ü Türkiye’de bir gelecek hayal etmiyor. Gençlerin yüzde 81,6’sı imkanı olsa yurt dışında yaşamak istediğini söylüyor.

İşsizliğe sürüklenen gençler bunalımda! “7-8 milyon ‘ev genci’ olduğu tahmin ediliyor”