Gençlere KYK kıskacı

Yayın tarihi: 21 Haziran 2020 Pazar 9:59 am - Güncelleme: 21 Haziran 2020 Pazar 9:59 am

Türkiye’de yaklaşık 5 milyon genç devlete olan üniversite öğrenim kredisi borçlarını ödeyemiyor. 300 bin genç ise öğrenim kredisi borcu nedeniyle yasal takip ve haciz baskısı altında yaşıyor.

Her yıl yüzbinlerce öğrencinin yüksek öğrenim süresince kullandığı ve Kredi Yurtlar Kurumu’nca (KYK) verilen krediler, mezuniyetten sonra öğrencilerin belini büküyor.

Öğrencilerin mezun olduktan sonra 2 yıl içinde bu borçlarını ödemeye başlaması gerekiyor. Ancak üniversite mezunları iş bulmakta zorlandığı için bu borcu ödeyemiyor.

HER AY YÜZDE 1.40 FAİZ

Sözcü’de yer alan habere göre, KYK da her ay yüzde 1.40 oranında gecikme zammı uyguluyor. 2020 yılında kredi alıp ödeyemeyenlerin sayısı 5 milyona ulaştı. Bu gençlerin yaklaşık 300 bini hakkında ise yasal işlem başlatıldı. Öğrenciler ve aileleri sosyal medyada af kampanyaları başlatırken, muhalefet milletvekilleri de konuyu sık sık TBMM gündemine taşıyor. Son olarak İYİ Parti’nin bu konudaki Meclis araştırma önergesi AKP’nin oylarıyla reddedildi. KYK borçlarının tümünün ya da faizlerinin silinmesini öngören 11 ayrı yasa teklifi ise TBMM komisyonlarında görüşülmeyi bekliyor.

Öğrencilerin Cengiz Holding önündeki KYK eyleminde gözaltı

HİÇ DEĞİLSE BORÇLARIN FAİZİ KALDIRILMALI

Ednan ARSLAN (CHP İzmir): Gençlerimizin üzerinde devletin e-haczi var. Kredi ve Yurtlar Kurumu borçlarının tamamı silinmeli. En azından başlangıç olarak derhâl faizleri kaldırılmalı.

İŞ BULAMIYORLAR Kİ BORCU NASIL ÖDESİNLER?

Suzan ŞAHİN (CHP Hatay): Üniversite mezunu iş bulamıyor ki borcunu nasıl ödesin? Hepsi icralık oluyor, faiz yüküyle de karşı karşıyalar. Devlet gençlerine bir an önce el uzatmalı.

MİLYONLARCA GENÇ BORÇ KABUSU YAŞIYOR

Müzeyyen ŞEVKİN (CHP Adana): Üniversite öğreniminin ardından iş bulamayan, bulsa bile güvencesiz çalışan üniversite mezunlarımız kredi borçları nedeniyle adeta kabus yaşıyor.

ÖNCE FAİZİ SİLİN SONRA BORCU YAPILANDIRIN

İsmail KONCUK (İYİ Parti Adana): İşsizliğin bu kadar artmış olduğu ülkemizde KYK borçlarının önce faizleri tamamen silinmeli. Ardından ana paraya da yapılandırma getirilmelidir.

‘KYK borçları düzenlensin’ teklifine Saray İttifakı engeli

GECİKEN BORÇ ANA PARANIN ÜÇ KATI

Olcay KILAVUZ (MHP Mersin): Borçlara aylık yüzde 1.40 oranında gecikme zammı uygulanıyor. Geciken borç, alınan kredinin 3 katına kadar çıkabiliyor. İş buluncaya kadar ertelensin.

BU KONUDA DERHAL YASA ÇIKARILMALI

Yavuz AĞIRALİOĞLU (İYİ Parti İstanbul): Bu konuda derhal yasa çıkarılmalı ve memleketimizin geleceği olan gençliğin arkasında olduğumuzu göstermeliyiz. Bu borçları silmeliyiz.