Gençler yurt dışına gidiyor! Sahafa, 15 günde 5 bin kitap satıldı

Yayın tarihi: 21 Eylül 2021 Salı 11:18 am - Güncelleme: 21 Eylül 2021 Salı 1:41 pm

2’nci el kitap alım satımı yapan sahaf Gani Bayer, kendilerine getirilen kitap sayısındaki artışa dikkat çekti. Bayer, artışın Türkiye’nin bilgi birikimine sahip insanlarının yurt dışına çalışmak ya da okumak gibi sebeplerle gitmesinden kaynaklandığını vurguladı.

TELE 1’e konuşan Bayer, sahafa getirilen kitaplardaki artışın geçen yıl başladığını söyledi. Durumu Türkiye için kayıp olarak değerlendiren Bayer, karamsar bir tablo görmediğini de vurguladı. Yurt dışında eğitim gören bilim insanlarından örnekler veren Bayer, insanların Türkiye’den ayrılmasını tamamen olumsuz olarak değerlendirmediğini ifade etti.

Martı Sahaf ve Kitabevi sahibi Gani Bayer, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda kendilerine son 15 günde 5 bin kitap ulaştığını ifade etti. Bayer, kitapları sahafa getirenlerin birçoğunun yurt dışına giden insanlardan oluştuğunu vurguladı. “Kütüphaneler bu hızla dağılıyorsa o ülkede bilimsel ve kültürel hava bozuk demektir” dedi.

Gani Bayer paylaşımında şu ifadelere yer verdi:

“Son 15 günde beş bine yakın kitap satın aldık… Maalesef çoğu yurt dışına giden kişilerin kütüphaneleri. Kütüphaneler bu hızla dağılıyorsa o ülkede bilimsel ve kültürel hava bozuk demektir. Bazı yorumlar üzerine: Burada dikkat çekmek istediğimiz sey kitapların madde olarak burada kalması veya götürülmesi değil. Kütüphane oluşturmayı 3-4 yıllık süreç olarak görmemek gerekiyor. Onlarca yılın kültürel mirası üzerine kuruluyor ve o mirası özümseyenlerin gidişidir sorun. Bunca yetişmiş insanın gidişinden dolayı onlara kızmak veya kaçıyorlar demek de esas sorunu görmemektir. Karamsar da değilim. Türkiye’nin aydınlanma birikimi bizi tekrar aydınlığa çıkartacaktır. Unutmayalım yaz boyunca yanan ormanlar dahi yeniden yeşeriyor. Son olarak, ben sahafım. Kitapların onlarca yıl depolarda beklemesini elbette istemem. Bizim temel sloganımız “kitaplar elden eledir”. Kitap satın alıyoruz ve tekrar insanlara ulaştırıyoruz. Bedava alıp bedava dağıtmıyoruz. Bu da ticari yönü.”