Gençağa Karafazlı: Rize’deki ağaçlar ekonomik nedenlerle söküldü

Yayın tarihi: 16 Temmuz 2021 Cuma 3:41 pm - Güncelleme: 16 Temmuz 2021 Cuma 4:45 pm

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, cuma namazı çıkışı gazetecileri sorularını yanıtladı. Erdoğan, Rize ve Almanya’da meydana gelen sel felaketlerine ilişkin açıklamalarda bulundu. Almanya yaşanan sel felaketine ilişkin Merkel ile görüşmediği ifade eden Erdoğan, böyle bir talebin de olmadığını söyledi.

Rize’de geçtiğimiz günlerde meydana gelen sel felaketinde 6 yurttaş hayatını kaybetmişti. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, bu konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.

Erdoğan, “Rize’deki sel felaketinde de iki kaybın dışında, 6 vefatımız var. 3 bakanımız orada. Sürekli kendileriyle irtibat halindeyim ve yoğun bir şekilde AFAD’ın çalışması var. Rizemiz, Doğu Karadeniz’imiz her zaman bu tür felaketlerle karşı karşıya. Bol yağmur alan bir ilimiz. Bunda da saatte 202 m3 yağmur aldı. Bununla karşı karşıya kaldı. Çay bitkisi gübreleme tekniği sebebiyle aldığı o yağmurla gübrenin bir balçığa dönüştüğü bitki. Balçığa dönüşmesi de dikey bir kök olmadığı için hep birlikte aşağı doğru iniyor. Ağaçlama çay arasında yok. Eskiden dikey köklü ağaçlarımız vardı. O ağaçlar söküldü ve yerine çaylıklar yapıldı. Kendi dayılarımın evlerinin altındakiler de kaydılar. Ciddi manada zararlar söz konusu. Temennimiz cana bir şey gelmesin. 6 kaybımız var, 2 tane aranan hemşerilerimiz var. Tüm ölenlerimizin yakınlarına sabırlar diliyorum. Ölenlerimize rahmet diliyorum. Ne gerekiyorsa yerine getireceğiz” dedi.

Erdoğan’ın, ‘Eskiden dikey köklü ağaçlarımız vardı. O ağaçlar söküldü ve yerine çaylıklar yapıldı’ sözlerini TELE1’e değerlendiren gazeteci Gençağa Karafazlı ise şöyle söyledi:

“Bölgede ormanlık alanlarımız yıllardan beri çay bahçesine dönüştürülüyor. Hükümetin uyguladığı çay politikaları nedeniyle yurttaşlar çay arazilerinin aile içerisinde bölüşmesinden kaynaklı olarak ruhsat alamıyorlar. Bu yüzden kendi ormanlık alanlarını da çay bahçesine dönüştürüyorlar. Bunun temel nedenlerinden biri, yurttaşların ekonomik sıkıntı yaşamalarıdır”

“ÜRETİCİLER BUNU YAPMAK ZORUNDA KALDI”

Karafazlı sözlerine şöyle devam etti:

“Başka alternatifleri kalmadıkları için ormanlık alanları kesip çay bahçesine dönüştürmek durumunda kalıyorlar. Uygulanan ekonomik politikalar sebebiyle üreticiler bunu yapmak zorunda kaldı. Kısacası uygulanan politikalar sonucu ormanlık alanlar yok ediliyor.”

CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz ise Erdoğan’ın bu sözlerine ilişkin, “Uygulanan politikaların sonuçları bunlardır. Ne yapsın, insanlar çay tarlalarından vaz mı geçsin?” dedi.